Uutiset

Kaupunginjohtajan blogiteksti 5.5.2021

05.05.2021

Alavuden kaupunkikeskustan kehittäminen etenee.

Somekeskusteluissa on puhuttu paljon Alavuden kaupungintalon purkamisesta. Valokuvien perusteella on arvioitu, oliko talo terve vai ei. Mustuneet eristeet kertovat kyllä karua kieltä. Noin puolet talossa työskennelleistä olikin siirtynyt väistöön jo ennen purkupäätöstä.

Kaupungintalon tilannetta on ennen purkupäätöstä tutkittu, arvioitu ja selvitetty pitkään. Niin pitkään, että koko talon tekniikka ehti pahasti vanhentua, ja olisi vaatinut aivan peruskorjauksenakin vähintään viiden miljoonan investointia. Sen päälle maapohjan ja seinärakenteiden avaus ja kosteuden pois korjaus. Niin muistorikas kuin talo monelle olikin, on korjaus arvioitu paitsi kalliiksi, myös riskialttiiksi: tulisiko siitä kuitenkaan turvallista?


Purkupäätöksen jälkeen ennätettiin hieman aloitella kaupunkikeskustan uudistamista ennen koronaa. Toisin kuin jotkut muistavat, tarkoitus ei ollut järjestää huutoäänestystä kaupungintalosta - siitä oli jo valtuuston päätös. Sen sijaan kaupunkilaisten kanssa haluttiin pohtia, miten kaupunkikeskusta saataisiin eläväksi, ja mitä asukkaat siihen toivoisivat. Tämä keskustelutilaisuus piti järjestää juuri sinä päivänä, kun valmiuslaki sulki Suomen.


Kevät 2020 rauhoitettiin näiltä keskusteluilta. Näkymät tulevaan olivat sumeat, ja huoli kaupunkilaisten terveydestä suuri. Kesän alussa tehtiin kaupunkikeskustan kaavoituspäätös (eli päätös käynnistää kaavoitusprosessi, ei vielä sitä millainen siitä tulisi.) Samassa vaiheessa lähdettiin pohtimaan, miten voisimme varmistaa seutukunnan sote-palveluita, eli voidaanko korvata osittain jo käyttökiellossa olevan terveyskeskuksen tiloja. Tämä iso kaupunkikeskustaan liittyvä kysymys muutti myös aiempia pohdintoja.

Kaupunginhallitus palasi asiaan syksyn alussa, linjasi joitain jatkoaskelia ja kuuli kaupunkikehittämisen asiantuntijoita. Alavuden keskustan kehittämisessä on kysymys asumisen, palveluiden, liikenteen ja elinkeinoelämän yhteisistä tarpeista, ja halusta varmistaa elävä ja toimiva keskustakortteli. On kysymys kaavoituksen uudistamistarpeista, olemassa olevien tilojen ja tulevien tilatarpeiden parhaasta mahdollisesta kokonaisuudesta. Syksyn mittaan totesimme, että on tarpeen kilpailuttaa kehittämiskumppani, joka auttaa meitä etenemään suunnitelmallisesti pitkällä tähtäimellä - puhutaan 10 -15 vuoden aikajanasta.

Kehittämiskumppanin kilpailutusprosessi on nyt edennyt pitkälle. Kun kumppani on valittu, päästään aloittamaan selvitykset tilatarpeista ja erilaisista vaihtoehdoista. Yleissuunnitteluun liittyy tietenkin avoin keskustelu kaupunkilaisten kanssa ja viralliset kuulemiset.

Kokonaiskuvan pohjalta edetään sitten päätöksiin, luottamushenkilöiden kanssa yhdessä valmistellen ja pohtien kuten tähänkin asti. Kiitos jo tässä vaiheessa luottamushenkilöille rakentavista keskusteluista ja tulevaisuuden uskosta!

Nämä vaiheet ovat toki olleet esillä julkisissa päätösasiakirjoissa matkan varrella; tässä hyvinkin tiivistettynä nyt.
Katse on eteenpäin - Alavudella ei sammutella valoja!

Takaisin

Viimeisimmät

04.06.2021

Alavuden yläkoulun ja lukion kevätjuhlien livelähetykset

Lue lisää

24.05.2021

Lisätuloja elämyksiä tarjoamalla - Visit Alavus ottaa käyttöön Doerz-alustan

Lue lisää

21.05.2021

Koronatiedote, päivitetty 21.5.2021

Lue lisää