bannerikuva

Kovatasoinen alkukilpailu käynnisti Toivo Kuula -laulukilpailun 2016

ti 08.03.2016

Kovatasoinen alkukilpailu käynnisti Toivo Kuula -laulukilpailun 2016

Toivo Kuula –laulukilpailun alkukilpailu pidettiin Helsingin Oopperatalolla sunnuntaina 6.3.2016. Tuomariston puheenjohtaja Seppo Ruohonen oli tyytyväinen alkuerien kilpailuesityksiin: ”Osanottajien suoritukset olivat todella kovatasoisia. Tuomaristolle tehtävä oli haastava ja odotukset ovat todella korkealla kilpailuviikonloppua ajatellen.” Ruohonen painottaa, että arviointi kohdistui sen hetkiseen suoritukseen eivätkä aikaisemmat meriitit vaikuttaneet vaan päivän kunto ratkaisi.

”Välierään valitut laulajat tekivät vaikutuksen nimenomaan persoonallisella Toivo Kuulan laulun tulkinnallaan”, kuvaili tuomariston jäsen Johanna Rusanen-Kartano päivän kilpailuesityksiä.

Kilpailun taiteellinen johtaja Sirkka Lamminen yhtyy edellisiin kommentteihin: ”Kaikkien esiintyjien taiteellinen panos oli nautittavaa kuunneltavaa. Kiitos kuuluu myös erinomaisille pianisteille, joiden osuus oli merkittävä.” Rusanen-Kartano evästää jatkoon päässeitä: ”Toivomme Alavudelle vielä lisää rohkeita sävyjä”. ”

Alavudella toistamiseen järjestettäviin Toivo Kuula –laulukilpailuun ilmoittautui 98 laulajaa, joista 40 selvitti tiensä nauhakuuntelun perusteella sunnuntaina pidettyihin alkukilpailuihin. ”Jo nauhakarsinnan perusteella osasimme odottaa tämän vuoden kilpailusta kovatasoista. Nyt alkukilpailun jälkeen kilpailuorganisaationkin odotukset ovat kohonneet yhä korkeammalle. Haluamme järjestää sekä kilpailijoille, tuomareille, yhteistyökumppaneille että luonnollisesti yleisölle jälleen ikimuistoisen ja musiikillisia elämyksiä täynnä olevan tapahtumaviikonlopun”, kiteyttää kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää tunnelmiaan alkukilpailun jälkeen. Toivo Kuula –laulukilpailun projektipäällikkö Anu Katajamäki on tyytyväinen alkukilpailun järjestelyihin ja elokuun finaaliviikonlopun järjestelyihin: ”Kilpailuvalmistelut ovat hyvällä mallilla ja etenevät aikataulun mukaisesti. Saimme alkukilpailusta erittäin hyvää palautetta sekä kilpailijoilta että tuomareilta ja olemme valmiita kilpailun loppuhuipennukseen elokuussa”.

Välierä ja loppukilpailu pidetään Alavuden kirkossa 13.-14.8.2016. Tarkemmat tiedot lipunmyynnin aloittamisesta sekä lippujen hinnasta ja saatavuudesta julkistetaan myöhemmin keväällä.

Välierään valitut laulajat 2016:

Aalto Silja, sopraano
Alamikkotervo Aki, tenori
Döragrip Malin, altto
Eloranta Joonas, tenori
Grönthal Minna, sopraano
Haakana Matias, tenori
Halinen Heikki, tenori
Hautaniemi Mari, mezzosopraano
Hylkilä Annami, sopraano
Kallio Sofia, sopraano
Kopp Eeva-Maria, sopraano
Lehmus Juha, tenori
Nisula Mika, tenori
Pajala Pia, sopraano
Pakkanen Antti, basso
Pikkarainen Juha, bassobaritoni
Sares Mari, mezzosopraano
Siirala Meri, sopraano
Suominen Olavi, tenori
Takkula Samuli, baritoni
Ziegler Jussi, baritoni

tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

järjestetään Alavudella elokuussa 2016. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Kesällä 2013 tuli kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Toivo Kuula syntyi, ja juhlavuoden kunniaksi Alavuden kaupunki järjesti valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012. Toista kertaa järjestettävä laulukilpailu on tarkoitettu ammattilaulajille ja kokeneille laulajille. Alkukarsinta järjestetään keväällä 2016 ja välierä käydään lauantaina 13.8. Loppukilpailu on seuraavana päivänä sunnuntaina 14.8.2016. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Kuulantie 6, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704

Yhteistyössä


logo
logo
logo
logo
logo
logo
tuomarikuva

Matti Salminen

Kamarilaulaja ja professori Matti Salminen on tällä hetkellä Suomen kansainvälisesti tunnetuin laulaja.
Pitkällä ja edelleen komeasti jatkuvalla karriäärillään hän on esiintynyt kaikissa maailman merkittävissä oopperataloissa.
Matti Salmisen laajasta bassorepertuaarista erityisen mieleenpainuvia ovat hänen tulkintansa rooleista Gurnemanz (Wagner: Parsifal), Hagen (Wagner: Jumalten tuho),
Sarastro (Mozart: Taikahuilu), Filip II (Verdin Don Carlo) sekä nimiosat Rasputinissa (Einojuhani Rautavaara), Ratsumiehessä (Aulis Sallinen), Kuningas Learissa (Aulis Sallinen) ja Lentävässä hollantilaisessa (Wagner).

Matti Salminen on levyttänyt nelisenkymmentä tallennetta. Levytyksistään hän on saanut kaksi Grammy-palkintoa (Reininkulta ja Jumalten tuho).
Matti Salmiselle on myönnetty Pro Finlandia 1988, Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki 2001,
Saksan liittotasavallan ansioritarikunnan ansioristi 2001, Bayerische Kammersänger 2003,
Österreichische Kammersänger 2003, Suomen Wagner -seuran kunniajäsen 2005 ja Premio Lirico -palkinto 2007. Kesäkuusta 2009 Salminen on ollut professori.

Matti Salminen on perustanut nimeään kantavan säätiön, joka auttaa suomalaisia musiikin erikoislahjakkuuksia ammatilliselle uralle.

tuomarikuva

Seppo Ruohonen

Tuomariston puheenjohtaja Seppo Ruohonen on kansanvälisesti menestyksekkäimpiä ja suosituimpia tenoreitamme. Hänen neljäkymmenvuotiseen taiteilijanuraansa sisältyvät kiinnitykset Suomen Kansallisoopperaan, Frankfurt am Mainin oopperaan, Wienin Staatsoperiin ja Deutsche Operiin Berliinissä. Lisäksi hän on vieraillut mm. Lontoossa, Moskovassa, Pietarissa, Madridissa, Triestessä, Venetsiassa, Winnipegissä, Wienissä, Tel Avivissa ja Los Angelesissa.

Seppo Ruohosen repertuaariin lukeutuu yli 130 tenoriroolia, joista keskeisimpiä ovat Verdin ja Puccinin tenoripääosat, Lohengrin, Tannhäuser ja Salomen Herodes. Ruohosen ohjelmistoon lukeutuvat lisäksi monipuolisesti lied, oratorio, operetti ja hengelliset laulut, joita Ruohonen on myös levyttänyt.

Esiintymisen ohella Ruohonen opettaa aktiivisesti. Hän on toiminut Varsinais-Suomen Musiikkioppilaitoksen rehtorina, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina, Jyväskylän kansainvälisen tenorikilpailun puheenjohtajana ja Lohjan tenoripäivien perustajana ja taiteellisena johtajana. Seppo Ruohoselle on myönnetty Suomen Laulupedagogit ry:n kunniajäsenyys. Vuonna 2011 Ruohonen palkittiin Pro Finlandia –mitalilla.

tuomarikuva

Johanna Rusanen-Kartano

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on maamme suosituimpia ja valovoimaisimpia artisteja. Keväällä 2015 hän lauloi sisaren roolin Kansallisoopperan, Yle Teeman ja Arte concertin tuottamassa Sibeliuksen Kullervossa. Kuluvana vuonna häntä kuullaan mm. Aino Ackten roolissa Ilmajoen musiikkijuhlilla kantaesitettävässä Merikanto-oopperassa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla Puccinin Toscan nimiroolissa.

Oopperatehtävien lisäksi Rusanen-Kartano esiintyy vuonna 2015 mm. Varsovan Beethoven-festivaaleilla sekä Lontoon Proms-festivaaleilla. Kansallisoopperassa Johanna Rusanen-Kartanoa kuullaan seuraavan kerran keväällä 2016 Wagnerin Tristan ja Isolde-oopperassa Isolden roolissa.

Keväällä 2012 häntä kuultiin Suomen Kansallisoopperassa kansainväliseen arvostelumenestykseen yltäneessä Juri Reinveren uutuusoopperassa Puhdistus Vanhan Aliiden roolissa. Kaudella 2013-2014 hän lauloi Kansallisoopperassa Poulencin monologioopperan Ihmisen ääni, Puccinin Turandotin nimiroolin sekä oli mukana kevään suuressa Tango!-spektaakkelissa. Keväällä 2014 Rusanen-Kartano debytoi Italiassa, Teatro Regio di Torinossa roolinaan Puccinin Turandot.

Johanna Rusanen-Kartano on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin maisteriksi. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Berliinissä ja Wienissä. Rusanen-Kartano on voittanut Timo Mustakallio-laulukilpailun 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuonna 1997 hän vastaanotti Martti Talvela-stipendin ja vuosiksi 1998-2000 hänelle myönnettiin stipendi Berliinin Deutsche Operiin. Rusanen-Kartano palkittiin Karita Mattila-palkinnolla vuonna 2001.

Laulajanuransa ohella Johanna Rusanen-Kartano toimii myös Siuntion lauluakatemian taiteellisena johtana.

tuomarikuva

Sirkka Lamminen

Sopraano Sirkka Lamminen on lunastanut paikkansa Suomen klassisen musiikin eliittilaulajien joukossa. Hän on saanut kiitosta laulutekniikkansa erinomaisesta hallinnasta ja musiikillisesta huippuosaamisestaan sekä älykkäästä lavatyöskentelystä ja ihmisläheisestä esiintymistyylistään. Sirkka Lamminen on palkittu kaikissa merkittävissä kotimaisissa laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty vuonna 2007 Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.

Sirkka Lamminen työskentelee freelance -oopperalaulajana sekä laulupedagogina ja valmistaa työnsä ohella musiikin tohtorin tutkintoa Taideyliopistossa, Sibelius-Akatemian DocMus -yksikön taiteilijakoulutuksessa.

Sirkka Lammisen ääniala on laaja. Hänen repertuaariinsa kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto. Sirkka Lamminen on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin ja Bernin oopperataloissa, Rooman oopperassa, Hampurin valtionoopperassa, Opéra de Baugéssa Ranskassa, Viron kansallisooppera Estoniassa, kotimaisten oopperayhdistysten produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Sirkka Lamminen esiintyy oopperatalojen lisäksi säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla.

Sirkka Lamminen toimii vuoden 2016 Toivo Kuula –laulukilpailun taiteellisena johtajana.

TOIVO KUULA -LAULUKILPAILUN HISTORIAA

Toivo Kuula –laulukilpailu on järjestetty kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 1987 Vantaalla järjestetyn kilpailun voitti basso Kalevi Olli. Järjestävä organisaatio tuolloin oli Kuula-Kamari Säätiö yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Vuonna 2010 Alavuden kaupunki perusti uuden kilpailuorganisaation. Vuonna 2012 järjestettiin Toivo Kuula –laulukilpailu uudella formaatilla. Vuoden 2012 Toivo Kuula –laulukilpailun voitti baritoni Juhani Alakärppä Oulusta, pianistinaan veljensä Juho Alakärppä. Toinen palkinnon sai sopraano Leena Liimatainen ja kolmannen sopraano Ilona Jokinen. Lisäksi tuomaristo myönsi baritoni Petteri Lehikoiselle erikoispalkinnon parhaasta uuden musiikin tulkinnasta.

Tuomaristossa vuonna 2012 toimivat Jaakko Ryhänen (pj), Ritva Auvinen, Monica Groop, Camilla Nylund ja Seppo Ruohonen. Sihteerinä toimi Sirkka Lampimäki.

historiakuva
historiakuva
historiakuva
historiakuva

Ilmoittautuminen


* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia