Toivo Kuula -laulukilpailu 2016

TOIVO KUULA –LAULUKILPAILUN TUOMARISTOSSA TÄHTIEN SÄIHKETTÄ, KARISMAA JA KOKEMUSTA

ti 16.06.2015

Toivo Kuula –laulukilpailun 2016 tuomaristo on julkistettu.

Kaikki tuomariston jäsenet ovat kotimaiselle yleisölle tuttuja, kansainvälisen tason laulajia, joilla on esiintymiskarriäärin lisäksi pedagogista kokemusta ja vankka kotimaisen laulumusiikin tuntemus. Tuomariston kokeneimpaan kaartiin kuuluvat basso Matti Salminen ja tenori Seppo Ruohonen. Nuorempaa polvea puolestaan edustavat sopraanot Johanna Rusanen-Kartano ja Sirkka Lamminen.

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää kertoo, että Alavus haluaa jatkaa aloittamaansa merkittävää kulttuurityötä Toivo Kuula –laulukilpailun merkeissä. Alavudella Toivo Kuula –laulukilpailu järjestettiin vuonna 2012 ensimmäistä kertaa ja siitä saatu runsas positiivinen palaute niin kilpailijoilta, tuomareilta kuin yleisöltäkin kannusti kaupunkia jatkamaan kilpailuperinnettä.

Artikkelikuva
tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

järjestetään jälleen Alavudella elokuussa 2020. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Kesällä 2013 tuli kuluneeksi 130 vuotta siitä, kun Toivo Kuula syntyi, ja juhlavuoden kunniaksi Alavuden kaupunki järjesti valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012 ja 2016. KOlmatta kertaa järjestettävä laulukilpailu on tarkoitettu ammattilaulajille ja kokeneille laulajille. Alkukilpailu järjestetään maaliskuussa 2020 Helsingissä. Välierä on lauantaina 1.8.2020 klo 11-18 Alavuden kirkossa. Loppukilpailu on 2.8.2020 klo 14 Alavuden kirkossa. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Kuulantie 6, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704

tuomarikuva

Karita Mattila

tuomarikuva

Seppo Ruohonen

Tuomariston puheenjohtaja Seppo Ruohonen on kansanvälisesti menestyksekkäimpiä ja suosituimpia tenoreitamme. Hänen neljäkymmenvuotiseen taiteilijanuraansa sisältyvät kiinnitykset Suomen Kansallisoopperaan, Frankfurt am Mainin oopperaan, Wienin Staatsoperiin ja Deutsche Operiin Berliinissä. Lisäksi hän on vieraillut mm. Lontoossa, Moskovassa, Pietarissa, Madridissa, Triestessä, Venetsiassa, Winnipegissä, Wienissä, Tel Avivissa ja Los Angelesissa.

Seppo Ruohosen repertuaariin lukeutuu yli 130 tenoriroolia, joista keskeisimpiä ovat Verdin ja Puccinin tenoripääosat, Lohengrin, Tannhäuser ja Salomen Herodes. Ruohosen ohjelmistoon lukeutuvat lisäksi monipuolisesti lied, oratorio, operetti ja hengelliset laulut, joita Ruohonen on myös levyttänyt.

Esiintymisen ohella Ruohonen opettaa aktiivisesti. Hän on toiminut Varsinais-Suomen Musiikkioppilaitoksen rehtorina, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina, Jyväskylän kansainvälisen tenorikilpailun puheenjohtajana ja Lohjan tenoripäivien perustajana ja taiteellisena johtajana. Seppo Ruohoselle on myönnetty Suomen Laulupedagogit ry:n kunniajäsenyys. Vuonna 2011 Ruohonen palkittiin Pro Finlandia –mitalilla.

tuomarikuva

Juha Uusitalo

Juha Uusitalo on valmistunut Sibelius-Akatemiasta diplomihuilistiksi. Hän ehtikin soittaa huilua Suomen suurimmissa orkestereissa ennen laulajanuransa alkua, viimeksi Suomen Kansallisoopperassa.

Ensimmäiset oopperaroolit olivat Sibelius-Akatemian oppilastöitä. Vaasan oopperan ja Ilmajoen musiikkijuhlien kautta Juha Uusitalo debytoi laulajana Suomen Kansallisoopperan lavalla vuonna 1997. Myöhemmin hänet kiinnitettiin talon vakituiseen solistikuntaan, johon hän kuului 2000-2008.

Kansainväliseen tietoisuuteen Juha Uusitalo nousi Tirolin musiikkijuhlilla 1999, jossa hän lauloi Wagnerin Siegfriedissä Gustav Kuhnin johdolla Wandererin roolin. Huomio Euroopan merkittävimmissä oopperataloissa lisääntyi edelleen, kun hänet kutsuttiin laulamaan Baijerin valtionoopperaan Müncheniin Wagnerin Reininkultaan ja Jumalten tuhoon Zubin Mehtan johdolla.

Wagnerin Lentävä hollantilainen on ollut Juha Uusitalon tähän mennessä eniten esittämä rooli. Hän on laulanut sen kaikissa merkittävimmissä oopperataloissa, joista viime aikoina tietoisuuteen on noussut varsinkin arvostettu Konwitschnyn ohjaus Baijerin valtionoopperassa.

Juha Uusitalon kalenteri on täyttynyt paljolti Wagnerin oopperoista. Wagnerin suurimmat bassobaritoniroolit, kuten Ring-sarjan Wotan ja Wanderer, Lentävän hollantilaisen nimirooli ja Parsifalin Amfortas ovat toistuneet aikataulussa useasti. Raskaan sarjan roolien ei kuitenkaan pidä antaa hämätä kuulijaa, sillä Juha Uusitalo osaa myös herkutella komiikalla, kuten La Cenerentolan Don Magnificona tai Falstaffin nimiroolissa.

Oopperoiden lisäksi Juha Uusitalo on kysytty sinfoniaorkestereiden solisti ja lied-laulaja. Hänellä onkin kattava konserttiohjelmisto. Juha Uusitalo työskentelee säännöllisesti maailman huippukapellimestareiden kanssa. Heistä mainittakoon mm. Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, James Levine, Zubin Mehta, Michael Tilson Thomas ja Franz Welser-Möst.

Hänen rooleihinsa kuuluvat mm. Beethovenin Fidelion Don Pizzarro; Bizen Carmenin Escamillo, Puccinin Gianni Schicchin nimirooli, Lännen tytön Jack Rance ja Toscan Scarpia; Rossinin La Cenerentolan Don Magnifico; Saint-Saens'n Samson and Dalilan Dagonin ylipappi; Straussin Salomen Johannes Kastaja; Verdin Falstaffin ja Macbethin nimiroolit, Otellon Jago, Trubaduurin Kreivi Luna; Wagnerin Lentävän hollantilaisen nimirooli, Parsifalin Amfortas, Ring-sarjan Wotan/Wanderer sekä Tristanin ja Isolden Kurwenal.

tuomarikuva

Sirkka Lamminen

Sopraano Sirkka Lamminen on lunastanut paikkansa Suomen klassisen musiikin eliittilaulajien joukossa. Hän on saanut kiitosta laulutekniikkansa erinomaisesta hallinnasta ja musiikillisesta huippuosaamisestaan sekä älykkäästä lavatyöskentelystä ja ihmisläheisestä esiintymistyylistään. Sirkka Lamminen on palkittu kaikissa merkittävissä kotimaisissa laulukilpailuissa. Hänelle on myönnetty vuonna 2007 Alavuden kaupungin kulttuuripalkinto.

Sirkka Lamminen työskentelee freelance -oopperalaulajana sekä laulupedagogina ja valmistaa työnsä ohella musiikin tohtorin tutkintoa Taideyliopistossa, Sibelius-Akatemian DocMus -yksikön taiteilijakoulutuksessa.

Sirkka Lammisen ääniala on laaja. Hänen repertuaariinsa kuuluu kaikkiaan noin 40 oopperaroolia, pääasiassa lyyrisen ja dramaattisen koloratuurisopraanon sekä lyyrisen sopraanon rooleja. Sirkka Lammisella on lisäksi monipuolinen kirkkomusiikki- ja yksinlauluohjelmisto. Sirkka Lamminen on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Zürichin ja Bernin oopperataloissa, Rooman oopperassa, Hampurin valtionoopperassa, Opéra de Baugéssa Ranskassa, Viron kansallisooppera Estoniassa, kotimaisten oopperayhdistysten produktioissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Sirkka Lamminen esiintyy oopperatalojen lisäksi säännöllisesti orkesterien ja kuorojen solistina kotimaassa ja ulkomailla.

Sirkka Lamminen toimii vuoden 2016 Toivo Kuula –laulukilpailun taiteellisena johtajana.

tuomarikuva

Kirsi Tiihonen

TOIVO KUULA -LAULUKILPAILUN HISTORIAA

Toivo Kuula –laulukilpailu on järjestetty kolme kertaa aikaisemmin,joista kaksi viimeisintä Alavudella. Vuonna 1987 Vantaalla järjestetyn kilpailun voitti basso Kalevi Olli. Järjestävä organisaatio tuolloin oli Kuula-Kamari Säätiö yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.

Vuonna 2010 Alavuden kaupunki perusti uuden kilpailuorganisaation. Vuonna 2012 järjestettiin Toivo Kuula –laulukilpailu uudella formaatilla. Vuoden 2012 Toivo Kuula –laulukilpailun voitti baritoni Juhani Alakärppä Oulusta, pianistinaan veljensä Juho Alakärppä. Toinen palkinnon sai sopraano Leena Liimatainen ja kolmannen sopraano Ilona Jokinen. Lisäksi tuomaristo myönsi baritoni Petteri Lehikoiselle erikoispalkinnon parhaasta uuden musiikin tulkinnasta.

Tuomaristossa vuonna 2012 toimivat Jaakko Ryhänen (pj), Ritva Auvinen, Monica Groop, Camilla Nylund ja Seppo Ruohonen. Sihteerinä toimi Sirkka Lampimäki.

Toista kertaa laulukilpailu järjestettiin Alavudella 13. - 14. elokuuta. Kilpailun voitti sopraano Silja Aalto. Tuomaristoon kuuluivat  basso Matti Salminen ja tenori Seppo Ruohonen sekä sopraanot Johanna Rusanen-Kartano ja Sirkka Lamminen.

historiakuva
historiakuva
historiakuva
historiakuva

Ilmoittautuminen

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia