Toivo Kuula Laulukilpailu 2016

Grönthal Minna, sopraano, 

Kauniainen (Kauhajoki)
Pianistina Taru Ritavesi

Sopraano Minna Grönthal on valmistunut musiikin maisteriksi (laulutaide) Sibelius-Akatemiasta v. 2017 ja musiikkipedagogiksi Lahden ammattikorkeakoulusta v. 2012. Hän on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla niin liedin kuin oopperamusiikin parissa. Hänen nykyinen opettajansa on Jaakko Ryhänen ja tärkeimpiä aikaisempia opettajia ovat mm. Eeva-Liisa Saarinen, Ritva-Liisa Korhonen, Seppo Ruohonen, Ritva Auvinen ja Sirkka Parviainen. Grönthalilla on laaja lied-ohjelmisto ja erityisesti suomalainen lied-musiikki on lähellä hänen sydäntään. Konsertoinnin ja laulunopettamisen lisäksi hän on työskennellyt mm. Suomen Kansallisoopperan lisäkuorossa sekä Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.
_________________________________________________

Hietala Jenni, sopraano
Wien (Nivala)
Pianistina Tuula Hällström

Jenni Hietala on aloittanut laulun maisteriopinnot syksyllä 2019 Wienissä, opettajanaan KS Linda Watson. Hän on valmistunut syksyllä 2018 Oamk:sta musiikkipedagogiksi Airi Tokolan johdolla. Hän on laulanut Mozartin Requiemin ja A. Maasalon Jouluoratorion solistina, sekä esittänyt Stasin roolin E. Kálmánin Mustalaisruhtinattaressa ja Kuningattaren roolin J. Kuusiston oopperassa Prinsessa ja Villijoutsenet. Vuonna 2019 Hietala lauloi Oulu Sinfonian solistina Nuorten solistien konsertissa. Hänelle on myönnetty Martti Talvela -stipendi sekä Radio Classicin Tempo -palkinto. Hän on laulanut Timo Mustakallio -kilpailun finaalissa 2017 sekä Lappeenrannan laulukilpailun semifinaalissa 2019.

________________________________________________

Kraft Kaisa, sopraano
Kaarina (Helsinki)
Pianistina Tuula Hällström

Kaisa Kraft valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2013 sekä laulupedagogiksi Turun taideakatemiasta 2010. Hän on täydentänyt opintojaan Johanna Rusasen, Kai Valtosen sekä Anatoli Goussevin johdolla. Kaisa on laulanut kuorojen ja orkesterien solistina sekä esiintyy säännöllisesti lied-musiikin parissa. Hän on laulanut solistina useissa kirkkomusiikkiteoksissa (mm. Verdi: Requiem), esiintynyt mm. Turun musiikkijuhlilla ja on ollut myös kantaesittämässä useita uuden musiikin teoksia. Syksyllä 2020 hän sijoittui 8 parhaan laulajan joukkoon kansainvälisissä Wagner-laulajille –kilpailuissa Tanskassa. Laulamisen ohella hän toimii kanttorin virassa ja hänellä on 9-vuotiaat kolmoset.

____________________________________________________________

Lahti Minna-Leena, sopraano

Kokkola
Pianistina Markus Vaara

Minna-Leena Lahti on kokkolalainen oopperalaulaja, laulupedagogi ja kirkkomuusikko. Minna-Leena valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta jouluna 2019 ja perusti oman toiminimen keväällä 2020. Hänen työtään ovat tukeneet muiden muassa Suomen kulttuurirahasto ja Pro musica -säätiö, ja hän kuuluu Apollo Artistit -agentuurin rosteriin. Minna-Leena laulaa, koska laulaminen on kivaa, ja laulattaa muita samasta syystä. Hänen tavoitteensa on työllistää sekä itsensä että enenevässä määrin myös muita muusikoita ja tarjota yleisölle tasokkaita kulttuurielämyksiä olosuhteista riippumatta.
___________________________________________________________________

Lasorla Eero, tenori

Turku (Salo)

Pianistina Marjukka Eskelinen

Eero Lasorla valmistui maisteriksi Roomasta konservatorio Santa Ceciliasta 2019, opettajanaan sopraano Amelia Felle. Lasorla on syventänyt lauluopintojaan mm. Ugo Benellin, Marius Budoiun, Jaakko Ryhäsen ja Esko Jurvelinin mestarikursseilla. Lied-osaamistaan Lasorla on täydentänyt mm. Roberto Galletton ja Heikki Pellisen ohjauksessa. Lasorlan rooleja ovat olleet mm. Nemorino (Lemmenjuoma), Jonathan (Kung Karls Jakt), sekä Tom Rakewell (The Rake’s Progress). Vuonna 2020 Ricordi-LIM julkaisi Lasorlan ja italialaisen pianistin Marina Cesaralen yhdessä kirjoittaman, koko Sibeliuksen yksinlaulutuotannon käsittelevän kirjan ”Jean Sibelius · Lieder: Guida alla lettura e all’ascol.
________________________________________________________________

Mahjneh Emil, baritoni

Helsinki (Firenze)
Pianistina Taru Ritavesi

Baritoni Emil Mahjneh valmistui vuonna 2020 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian laulutaiteen osastolta Seppo Ruohosen johdolla. Mahjneh aloitti lauluopinnot Oulun konservatoriossa Raimo Niemikorven johdolla. Syksystä 2010 lähtien hän opiskeli Oulun ammattikorkeakoulussa laulupedagogilinjalla, jossa hänen opettajinaan toimivat Markku Liukkonen ja Kristjan Moisnik. Vuodesta 2021 hänen opettajanaan on toiminut Carlos Conde. Mahjneh on osallistunut mm. Eytan Pessenin, Konrad Jarnotin, Soile Isokosken, Elisabeth Werresin ja Topi Lehtipuun mestarikursseihin, Mahjnehin oopperarooleja ovat olleet muun muassa: Il Conte (Mozart: La nozze di Figaro) ja Junius (Britten: Rape of Lucretia).
____________________________________________________


McIntosh Rachel, dramaattinen sopraano
Helsinki (Detroit, Michigan, USA)
Pianistina Markus Vaara

McIntosh on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta Monica Groopin johdolla ja musiikin kandidaatiksi Michiganin yliopistosta Carmen Peltonin johdolla. McIntosh on hiljattain siirtynyt mezzosopraanosta dramaattisen sopraanon repertuaariin. Hänen aiempiin roolisuorituksiinsa lukeutuvat mm. Venus ja L’Opinion Publique (Orphee aux enfer/ Offenbach), Lucretia (The Rape of Lucretia / Britten), Ruggiero (Alcina/ Handel) ja Sesto (La Clemenza di Tito/ Mozart).

McIntosh on innokas konserttilaulaja. Hänen viimeisin konserttinsa oli Oulun Villa Salmenranta -festivaalilla pianisti Markus Vaaran kanssa. Toivo Kuula -laulukilpailun lisäksi McIntosh valittiin semifinalistiksi vuoden 2021 Lyra-kilpailuun ja vuoden 2020 Sibelius -laulukilpailuun, joka peruutettiin COVID-19 pandemian vuoksi.

___________________________________________________________

Mustaniemi Emma, sopraano

Helsinki (Joensuu)
Pianistina Tuula Hällström

Emma Mustaniemi on Joensuusta kotoisin oleva sopraano. Mustaniemi opiskeli Oulun Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Soile Isokoski valmistuen musiikkipedagogiksi keväällä 2018. Kesäkuussa Mustaniemi valmistui 2020 musiikin maisteriksi Kööpenhaminan Tanskan kuninkaallisesta konservatoriosta Hanna Hjortin ohjauksella, ja hän jatkaa opintojaan ensi syksynä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa. Mustaniemeä on kuultu mm. Despinan, Vespettan, Giannettan, Barbarinan ja Eliisan rooleissa sekä sopraanosolistina J.S. Bachin Jouluoratoriossa ja Oulu Festivon nuorten solistien konsertissa. Mustaniemi on myös laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa kausina 2015–2019.

_________________________________________________________________

Niinimaa Taavi, tenori

Tampere
Pianistina Timo Latonen

Tampereella asuva virolaistenori Taavi Niinimaa on opiskellut oopperalaulua Viron Musiikkiakatemiassa ja Seppo Ruohosen yksityisoppilaana. Niinimaa on työskennellyt vakituisesti Tarton oopperassa ja Viron Kansallisoopperassa sekä esiintynyt useampina vuosina Savonlinnan Oopperjuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa. Vuosina 2015-2019 Niinimaa toimi Radio Classicin toimitusjohtajana. Vuonna 2006 hän voitti lied-palkinnon Henrik Krumm-laulukilpailussa Virossa. Taavi Niinimaa on toiminut oratoriosolistina sekä Virossa että Suomessa ja tällä hetkellä hän on äänenjohtaja ammattilaiskuoro Tampere Cappellassa.
______________________________________________________

Paavola Tuula, Mezzo-sopraano

Helsinki (Espoo)
Pianistina Taru Ritavesi

Paavola on laulanut päätyökseen noin 17 vuotta Kansallisoopperan kuorossa sekä solistina. Hän on tehnyt useita rooleja mm. Verdin Naamiohuvien Ulrica ja Rigoleton Maddalena sekä Saint-Saensin Samson et Dalilan Dalila Suomen maakuntaoopperoissa ja festivaaleilla Suomessa, Virossa ja Ruotsissa. Paavola on ollut mukana myös monissa kantaesityksissä ja levyttänyt mm. Jouko Linjaman Die Geburt des Täufers-oopperan alttopääroolin, Elisabethin (Alba 2014). Vuonna 2001 Paavola sai ensimmäisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa. Hän on myös konsertoinut Venäjällä, Iso-Britanniassa ja Etelä-Koreassa. Paavola kertoo kehittävänsä ääntään jatkuvasti: "Laulu on minulle intohimo, työ ja harrastus!"

_______________________________________________________________

Puurunen Veli-Pekka, baritoni
Oulu/Helsinki (Sodankylä)
Pianistina Maritta Manner

Puurunen on syntynyt ja kasvanut Lapissa, mutta muuttanut sittemmin etelämmäksi. Puurunen on opiskellut laulua Lapin musiikkiopistossa, Oulun ja Helsingin konservatorioissa sekä yksityisesti Seppo Ruohosen oppilaana hänen poismenoonsa saakka. Puurunen on osallistunut myös italialaisen sopraanon Wilma Vernocchin mestarikursseille. Lied-musiikkia hän on opiskellut muun muassa Heikki Pellisen lied-seminaarissa Helsingin konservatoriossa. Pianistina Puurusella kilpailussa on Maritta Manner, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo pitkään.
_____________________________________________________________


Sammalisto Heta, sopraano
Karstula
Pianistina Christine Bengtsson-Lumio

Sopraano Heta Sammalisto on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi keväällä 2021, pääaineena klassinen laulumusiikki. Sibelius-Akatemiassa hänen laulunopettajana on ollut Sirkka Parviainen ja Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa Päivi Virolainen-Kalpio. Sammalisto on laajentanut osaamistaan Kirsi Tiihosen ja Ingrid Hauboldin johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän on osallistunut mm. Soile Isokosken, Juha Uusitalon ja Mikko Franckin mestarikursseille. Heta työskentelee mielellään monipuolisesti laulutaiteen kentällä ja nauttii erityyppisten työtehtävien tuomista mahdollisuuksista. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.hetasammalisto.com
_______________________________________________________________________


Scott Luke, baritoni
Helsinki (Skotlanti)
Pianistina Taru Ritavesi

Skotlantilainen baritoni Luke T. W. Scott opiskelee Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Hannu Niemelän johdolla. Scott valmistui musiikin maisteri Guildhall School of Music and Dramasta (2018) ja musiikin kandidaati Royal Northern College of Musicista (2017). Scott on esiintynyt mm. Sinfonia Lahden, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Buxton International Festivalin ja Lontoon sinfoniaorkesterin yhteisökuoron solistina.
________________________________________________________________


Takkula Samuli, baritoni
Helsinki (Kaarina)
Pianistina Tuula Hällström

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla. Tämän lisäksi Takkula on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettajanaan Kai Valtonen. Samuli Takkulan oopperarooleja ovat olleet mm. Rigoletto (G. Verdi: Rigoletto), Falstaff (G. Verdi: Falstaff), Jevgeni Onegin (P. Tsaikovsky: Jevgeni Onegin), (J. Kuusisto: Jää), 2. Mies (I. Rantala: Pikaparantola), Paroni Douphol (G. Verdi: La Traviata), Peter (E. Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät. Samuli Takkula on vieraillut mm. Helsingin juhlaviikoilla sekä Suomen kansallisoopperassa.

_____________________________________________________________


Toivio Seeli, mezzosopraano
Lahti 
Pianistina Tuula Hällström

Seeli Toivio on musiikin tohtori (2009, Sibelius-Akatemia), opiskeli Sibelius-Akatemiassa, Liszt-Akatemiassa (Budapest, Unkari), Royal Academy of Musicissa (Lontoo, Englanti), sello pääaineenaan. Opiskellut laulua Margareta Haverinen-Brandtin johdolla 2015-lähtien. Säännöllisiä laulukonsertteja koti- ja ulkomailla. Laululevytykset: "Kesäyö" ja "Joulun taikaa" (2019).

__________________________________________________________________


Turunen Maria, sopraano
Helsinki (Joensuu)
Pianistina Armaan Madar

Joensuulaislähtöinen sopraano Maria Turunen viimeistelee opintojaan Tukholman oopperakorkeakoulussa, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa sekä Metropolia AMK:n laulupedagogilinjalla opettajanaan Sirkku Wahlroos-Kaitila. Häntä ovat opettaneet myös Robert Hyman, Ritva Laamanen, Hanna-Leena Haapamäki, Olga Heikkilä ja Irina Gavrilovici. Turusen saavutuksista mainittakoon finaalipaikat Nuovo Canto -oopperakilpailussa Milanossa 2018 ja Kangasniemen laulukilpailuissa 2017 sekä Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendi 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2022 Waltrauten roolissa Wagnerin oopperassa Die Walküre.
_____________________________________________________________________

Tähtinen Stella, sopraano

Helsinki (Turku) 
Pianistina Taru Ritavesi

Turkulaislähtöinen sopraano Stella Tähtinen (s. 1995) opiskelee parhaillaan Sibelius-Akatemian Oopperakoulutuksessa opettajanaan Outi Kähkönen. Vuonna 2018 hän valmistui musiikin kandidaatiksi Royal Northern College of Musicista, Manchesterista. Tähtinen on laulanut Sinfonia Lahden ja Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin solistina. Hänen oopperarooleihinsa kuuluvat Suzel (Mascagni: L'amico Fritz), Miss Wordsworth (Britten: Albert Herring), Fiordiligi (Mozart: Cosí fan tutte) sekä Lucy (Menotti: The Telephone). Vuonna 2019 Tähtistä kuultiin yhtenä Kangasniemen laulukilpailun finalisteista.
________________________________________________________________


Wallén Ida, mezzosopraano
Helsinki 
Pianistina Taru Ritavesi

Ida Wallén on asunut suurimman osan elämästään Saksassa. Hän sai monipuolisen koulutuksen Baijerin Teatteriakatemiassa sekä Münchenin musiikkikorkeakoulussa.Wallén on esiintynyt lukuisissa oopperaproduktiossa ja oopperagaalakonserteissa Suomessa, Saksassa, Kroatiassa, Italiassa ja Japanissa. Viimeisimmistä oopperarooleista mainittakoon: Oppipoika Richard Wagnerin Mestarilaulajissa sekä Äidin rooli (Schreker, Merkityt) Baijerin Valtion oopperassa. Hän on myös esiintynyt laajasti alttosolistina kirkkokonserteissa ja liedlaulajana Saksassa ja Suomessa. Vuosina 2012-2018 hän työskenteli Saksassa Baijerin Valtionoopperan kuorossa, ja vuonna 2019 hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperaan.