Toivo Kuula Laulukilpailu 2016

Toivo Kuula - laulukilpailu kiinnosti myös kansainvälisiä hakijoita!

ke 18.12.2019

TOIVO KUULA - LAULUKILPAILU 2020 KIINNOSTI MYÖS KANSAINVÄLISIÄ HAKIJOITA

Toivo Kuula - laulukilpailun hakuaika on päättynyt. Kaikkiaan Alavudella 1.-2.8.2020 pidettävään kilpailuun on ilmoittautunut huikeat 97 hakijaa. Äänialoittain hakijat jakautuivat seuraavasti 47 sopraanoa, 20 mezzosopraanoa, 3 alttoa/kontra-alttoa, 10 tenoria, 15 baritonia ja 2 bassoa.

Laulukilpailuorganiaatio halusi turvata hakijoiden tasavertaisen kohtelun postin lakosta huolimatta ja jatkoi hakuaikaa 12.12.2019 saakka. Tammikuussa 2020 ilmoitetaan alkukilpailuun kutsuttavat henkilöt, jotka valitaan hakijoiden lähettämän esikarsintamateriaalin perusteella. Heille ilmoitetaan henkilökohtaisesti valinnasta. Alkukilpailun tarkka ajankohta varmistuu myös tuolloin.

Ilmoittautuneita oli lähes kaikista Suomen maakunnista. Lisäksi ulkomailla asuvilta suomalaisilta tuli hakemuksia mm. Tanskasta, Virosta ja Itävallasta. Ottaen huomioon kilpailuohjelmiston erityisen vaativuuden niille, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään, oli myös kiitettävän moni kansainvälinen, Suomessa toimiva hakija osoittanut kiinnostusta Toivo Kuula -laulukilpailua kohtaan.

tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

Toivo Kuula -laulukilpailu järjestetään neljän vuoden välein Alavudella. Kilpailun tarkoitus on edistää säveltäjä Toivo Kuulan musiikillista perintöä ja etsiä uusia tulkintoja säveltäjän laulutuotannolle. Kilpailu tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden tuoda esiin taitojaan suomalaisen laulukirjallisuuden tulkkeina ja se tarjoaa myös näkyvyyttä aikamme säveltäjien teoksille. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Alavuden kaupunki on järjestänyt valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012, 2016 ja 2021. Saman niminen kilpailu on järjestetty kerran aikaisemmin, vuonna 1987, Vantaalla. Tuolloin järjestävä taho oli KuulaKamari-säätiö ja Vantaan kaupunki.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Torikatu 4, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704