Toivo Kuula Laulukilpailu 2016

SOPRAANO MINNA-LEENA LAHTI TOIVO KUULA – LAULUKILPAILUN VOITTOON

su 08.08.2021

SOPRAANO MINNA-LEENA LAHTI TOIVO KUULA – LAULUKILPAILUN VOITTOON

Kokkolasta kotoisin oleva Minna-Leena Lahti on voittanut valtakunnallisen Toivo Kuula – laulukilpailun vuonna 2021. Kilpailu järjestettiin kolmatta kertaa Toivo Kuulan syntymäkaupungissa Alavudella. Kilpailuun haki 97 laulajaa, joista 17 välierässä mukana ollutta laulajaa pääsivät mukaan videokarsinnan kautta. Tänä vuonna arvovaltaisen ja tunnetun tuomariston muodostivat Karita Mattila, Juha Uusitalo, Kirsi Tiihonen ja Sirkka Lamminen. Finaali käytiin Alavuden kirkossa.

Kilpailun palkitut ovat:

1. sopraano Minna-Leena Lahti, Kokkola
2. baritoni Samuli Takkula, Helsinki (Kaarina)
3. mezzosopraano Ida Wallén, Helsinki

Toivo Kuula -laulukilpailun 2021 kolme parasta laulajaa palkittiin seuraavasti:
I sija: 10 000 euroa
II sija: 6 000 euroa
III sija: 3 000 euroa

Tuomaristo jakoi lisäksi viime vuonna menehtyneen tenori Seppo Ruohosen muistoksi jaetun erikoispalkinnon (1000 euroa). Seppo Ruohonen -erityispalkinnon parhaasta uuden musiikin tulkinnasta voitti mezzosopraano Seeli Toivio.

Toivo Kuula – laulukilpailu oli tänä vuonna erittäin kovatasoinen ja laulajia oli mukana lähes kaikista Suomen maakunnista sekä ulkomailta. Säveltäjämestarin kunniaksi järjestetyn laulukilpailun voitti vuonna 2012 baritoni Juhani Ala-Kärppä ja vuonna 2016 sopraano Silja Aalto. Ensimmäinen Toivo Kuula - laulukilpailu järjestettiin Vantaalla 1987 ja sen voitti basso Kalevi Olli.

Kilpailun tarkoituksena on edistää säveltäjämestarin musiikillista perintöä ja etsiä uusia tulkintoja säveltäjän laulutuotannolle.

tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

Toivo Kuula -laulukilpailu järjestetään neljän vuoden välein Alavudella. Kilpailun tarkoitus on edistää säveltäjä Toivo Kuulan musiikillista perintöä ja etsiä uusia tulkintoja säveltäjän laulutuotannolle. Kilpailu tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden tuoda esiin taitojaan suomalaisen laulukirjallisuuden tulkkeina ja se tarjoaa myös näkyvyyttä aikamme säveltäjien teoksille. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Alavuden kaupunki on järjestänyt valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012, 2016 ja 2021. Saman niminen kilpailu on järjestetty kerran aikaisemmin, vuonna 1987, Vantaalla. Tuolloin järjestävä taho oli KuulaKamari-säätiö ja Vantaan kaupunki.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Torikatu 4, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704