Toivo Kuula Laulukilpailu 2016

TOIVO KUULA -LAULUKILPAILUSTA 2021 ON TULOSSA KORKEATASOINEN

pe 29.01.2021

Toivo Kuula -laulukilpailuun alkukilpailu on käyty ja varsinaiseen kilpailuun valittiin 20 laulajaa. Esikarsintaan tallenteen lähetti 97 kilpailijaa. Turvallisuussyistä alkukilpailu järjestettiin poikkeuksellisesti videokarsintana. Esikarsinnasta alkukilpailuun valittiin 54 laulajaa, joista 51 toimitti tuomaristolle alkukilpailutallenteen määräajassa. Alkukilpailun raadissa toimivat Sirkka Lamminen,
Kirsi Tiihonen (pj) ja Juha Uusitalo. Kesällä tuomaristoon liittyy Karita Mattila. Kilpailun taiteellinen johtaja Sirkka Lamminen kiittää kaikkia osallistujia kovasta työstä, motivaatiosta ja arvostuksesta laulukilpailua kohtaan.

Tänä vuonna kilpailussa on valtavan korkea taso ja tuomaristo valitsi maksimimäärän kilpailijoita Alavudella pidettävään
välierään. Arvioinnissa painopiste oli Juha Uusitalon mukaan läsnäolossa ja siinä, miten laulaja esiintyi. Uusitalolle laulujen tulkinta oli henkilökohtaisesti ykkösasia. Tuomariston puheenjohtaja Kirsi Tiihonen korosti sitä, että ammattilaistasolla pitää löytyä kyky harjoitella niin, että huononakin päivänä tietty standardi tekniikassa säilyy. Harmillisesti joidenkin kohdalla korona on mahdollisesti vaikuttanut harjoittelumahdollisuuksiin tai äänitysolosuhteisiin ja myös mielialaan. Kirsi Tiihonen kuitenkin vakuuttaa, että erilaiset tallenneolosuhteet on otettu huomioon suhteessa lopputulemaan. Tallenteiden laatu on jonkin verran vaihdellut, mutta huonon nauhan takia ei ole ketään karsittu, vaan tuomariston mukaan sieltä on pystytty kuulemaan kaikki tärkeät asiat.


Lopputulos on ollut Tiihosen mukaan kolmen tuomariston jäsenen yhteinen päätös; Joissakin kohtaa on tehty kompromisseja, ja joissakin on ollut selkeämpää. Tähän mennessä tuomariston työskentely on ollut mutkatonta ja miellyttävää. Kilpailun taiteellisen johtajan, Sirkka Lammisen, mukaan jokainen uusi kilpailu on ainutkertainen mahdollisuus päivittää omaa taiteilijakuvaansa suurelle yleisölle, ja toisaalta se on samalla myös uusi haaste. Jos tällä kertaa ei tule toivottua lopputulosta, niin hän kehottaa suuntaamaan katseet kohti seuraavaa kilpailua. Tuomaristo on luvannut antaa palautetta alkukilpailusta karsiutuneille ja kehottaa kilpailijoita ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia jäi mietityttämään. Jatkoon valituille kilpailijoille tuomaristolla on kannustavia sanoja. Kirsi Tiihonen toivoo, että kaikilla on kilpailuhetkellä hyvä päivä, ja että kilpailijat
nauttivat musiikin tekemisestä. Tuomaristolla on myös toive, että kilpailu pystytään toteuttamaan samassa akustisessa tilassa, jossa kilpailijat ja tuomariston jäsenet voivat olla paikan päällä – kuten myös yleisö! Sirkka Lamminen rohkaisee osallistujia omintakeisiin tulkintoihin ja toivoo, että kilpailijat luottavat taiteellisiin valintoihinsa, vaistoihinsa ja ilmaisullisiin impulsseihin, joita esityksen aikana syntyy. Ne voivat tulla musiikista, sanoista tai yleisökontaktista. Luonnollisesti hän myös toivoo, että kilpailijat pysyvät terveinä, ja saamme toteuttaa tapahtuman perinteiseen malliin. Juha Uusitalo odottaa semifinaalissa erityisesti musiikille antautumista sekä vahvaa läsnäoloa.

Kilpailutapahtuma järjestetään 7.— 8.8. 2021 Alavuden kirkossa. Toivo Kuula – laulukilpailun suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Alavudella lauantaina 7.8.2021 järjestettävän semifinaaliin ja sunnuntaina 8.8.2021 järjestettävän finaaliin ovat odotukset korkealla.

On todella hienoa, että Alavus voi kunnioittaa säveltäjämestari Toivo Kuulan elämäntyötä
näin korkeatasoisten laulajien kilpailulla. Toivomme todella, että kilpailu Alavuden kirkossa voidaan
elokuussa toteuttaa ilman kokoontumisrajoituksia”, toteaa Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Kilpailun kantavista voimista yksi on poissa. Oopperalaulaja Seppo Ruohonen toimi Alavudella järjestettävän
tapahtuman tuomaristossa ja tuomariston puheenjohtajana. Hän menehtyi maaliskuussa 2020. Lamminen,
Tiihonen ja Uusitalo muistavat häntä rakkaudella opettajana, kollegana ja taitelijana. Kirsi Tiihonen pukee
sanoiksi raadin tunteet: ”Hän oli rakas kollega ja jätti erittäin suuren aukon. Yritämme tehdä hänen taiteilijamuistolleen
kunniaa.” Vaikeasta sairaudestaan huolimatta Seppo Ruohonen teki töitä aivan viimeisiin hetkiinsä
saakka, ja ehti toimia tämänkin kilpailun esikarsinnan tuomariston puheenjohtajana. Sirkka Lamminen ja Liisa
Heinämäki lupaavat, että suuren taitelijan muistoa kunnioitetaan erityisellä tavalla tulevan kesän tapahtumassa.

Toivo Kuula – laulukilpailuun 2021 valittiin seuraavat laulajat:
Minna Grönthal, sopraano
Jenni Hietala, sopraano
Kaisa Kraft, sopraano
Minna-Leena Lahti, sopraano
Eero Lasorla, tenori
Emil Mahjneh, baritoni
Rachel McIntosh, mezzosopraano
Emma Mustaniemi, sopraano
Taavi Niinimaa, tenori
Johanna Nylund, sopraano
Tuula Paavola, mezzosopraano
Veli-Pekka Puurunen, baritoni
Piia Rytkönen, sopraano
Heta Sammalisto-Muhonen, sopraano
Luke Scott, baritoni
Samuli Takkula, baritoni
Seeli Toivio, mezzosopraano
Maria Katriina Turunen, sopraano
Stella Tähtinen, sopraano
Ida Wallen, mezzosopraano

Lisätiedot ja yhteydenotot

Sirkka Lamminen
Kilpailun taiteellinen johtaja, tuomariston jäsen
sirkka.lamminen@uniarts.fi
Puh. 040 1810 704
Anu Katajamäki
Toivo Kuula –laulukilpailu, projektipäällikkö
anu.katajamaki@alavus.fi
Puh. 040 573 4912

tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

Toivo Kuula -laulukilpailu järjestetään jälleen Alavudella elokuussa 2021. Kilpailun tarkoitus on edistää säveltäjä Toivo Kuulan musiikillista perintöä ja etsiä uusia tulkintoja säveltäjän laulutuotannolle. Kilpailu tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden tuoda esiin taitojaan suomalaisen laulukirjallisuuden tulkkeina ja se tarjoaa myös näkyvyyttä aikamme säveltäjien teoksille. Alavudella kolmatta kertaa järjestettävä laulukilpailu on tarkoitettu ammattilaulajille ja kokeneille laulajille. Alkukilpailu toteutettiin nauhakarsintana. Välierä on lauantaina 7.8.2021 klo 11-19 Alavuden kirkossa. Loppukilpailu on 8.8.2021 klo 14 alkaen Alavuden kirkossa. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Alavuden kaupunki on järjestänyt valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012 ja 2016. Saman niminen kilpailu on järjestetty kerran aikaisemmin, vuonna 1987, Vantaalla. Tuolloin järjestävä taho oli KuulaKamari-säätiö ja Vantaan kaupunki.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Torikatu 4, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704