Toivo Kuula Laulukilpailu 2016

TOIVO KUULA – LAULUKILPAILUN ESIKARSINTA ON SUORITETTU

ke 15.01.2020

TIEDOTE 15.1.2020

TOIVO KUULA – LAULUKILPAILUN ESIKARSINTA ON SUORITETTU

Toivo Kuula - laulukilpailun 2020 esikarsinta on tehty. Esikarsintaraadissa toimivat Kirsi Tiihonen, Juha Uusitalo, Sirkka Lamminen ja Seppo Ruohonen. Alkukilpailuun valittiin kilpailijoiden toimittaman materiaalin perusteella 54 laulajaa. Äänialoittain valitut jakautuivat seuraavasti: 27 sopraanoa, 11 mezzosopraanoa, 1 altto, 6 tenoria, 8 baritonia, 1 basso.

Seppo Ruohonen toteaa kilpailijoiden tason olevan korkean: ”Tuomariston päätös jatkoon valittavista oli vaikea. Kuulimme lukuisia erinomaisia tulkintoja Kuulan lauluista. Kun taso on korkea, niin pelkkä hieno ääni ei riitä. Alkukilpailussa ovat nyt mukana ne laulajat, joiden tulkinta vakuutti ilmaisullisesti ja teknisesti.”

Juha Uusitalo peräänkuuluttaa kilpailuun lähetettävissä nauhoissa tekstin sisällön välittämistä kuulijoille, vaikka esiintyisikin yleisön sijasta pelkästään kameralle: ”Joissakin tapauksissa harmitti hakijan puolesta, että kilpailija esitti ohjelmistoa, jossa hänen äänensä ei päässyt oikeuksiinsa. Toisella kappalevalinnalla tie alkukilpailuun olisi voinut aueta.”

Kirsi Tiihonen toteaa, että esikarsintakierroksella erottuivat ns. kilpailijatyypit. ”Toiset taiteilijat ovat parhaimmillaan lavalla, yleisön edessä, mutta eivät välttämättä ole omimmillaan kilpailutilanteissa tai kilpailutallennetta tehdessään.”

Sirkka Lamminen kiittelee kilpailijoiden panostusta esikarsintamateriaalin suhteen: ”Monesta tallenteesta näki, että siihen oli käytetty aikaa ja nähty paljon vaivaa. Arvostan sitä suuresti. On kiitollinen olo siitä, että Toivo Kuula -laulukilpailu herättää ammattipiireissä kiinnostusta. Toivon, että jatkossakin kollegat rohkaistuvat osallistumaan. Odotan alkukilpailua suurella innolla ja mielenkiinnolla.”

Anu Katajamäki ja kilpailutoimikunta suhtautuvat toiveikkaana elokuussa pidettävän Toivo Kuula -laulukilpailuun: ”Meillä on huikean hieno tuomaristo ja todella kovatasoinen kilpailijakaarti osallistumassa tapahtumaan jo alkukilpailusta alkaen. Tapahtumasta tulee varmasti yleisölle suuri kulttuurielämys ja kilpailusta todellinen jännitysnäytelmä. Alavuden kaupungille tämä on merkittävä kulttuuritapahtuma, johon toivomme saapuvaksi runsaslukuisesti ihmisiä läheltä ja kaukaa.”

Jatkoon päässeet kilpailijat
Aaltonen Veera, Bürger Ulla, Dionne Ghislaine, Franklin Anita, Grönthal Minna, Haakana Matias, Halinen Heikki, Hautaniemi Mari, Herranen Sonja, Hietala Jenni, Holmberg Jutta, Kari Marja, Karlsson Ronnie, Kraft Kaisa, Kuivisto Annukka, Laakso Heidi, Laakso Pekka, Laakso Sanna, Lahti Minna-Leena, Lasorla Eero, Leisma Laura, Liikaoja Jenni, Mahjneh Emil, Mannermaa Maria, Matikainen Aleksi, McIntosh Rachel, Mustaniemi Emma, Niinimaa Taavi, Niiranen Veera, Nikander Mika, Nokso-Koivisto Oskari, Nylund Johanna, Ohls Hedda, Paavola Tuula, Palmiola Johanna, Parviainen Ilpo-Jukka, Puurunen Veli-Pekka, Raassina Minna, Rytkönen Piia, Saaritsa Anna, Sammalisto-Muhonen Heta, Sandelin Jenny, Scott Luke, Semerdjiev Eeva, Shaw Isabella, Takkula Samuli, Toivio Seeli, Tulkki Viivi, Turunen Maija, Turunen Maria, Tähtinen Stella, Wallén Ida, Vesa Petri, Vesa Satu-Kristina.

Lisätiedot ja yhteydenotot www.toivokuula.fi

Sirkka Lamminen
Kilpailun taiteellinen johtaja, tuomariston jäsen sirkka.lamminen@uniarts.fi, Puh. 040 1810 704

Anu Katajamäki
Toivo Kuula – laulukilpailu, projektipäällikkö anu.katajamaki@alavus.fi, Puh. 040 573 4912

tk logo

Säveltäjä Toivo Kuulan nimeä kantava laulukilpailu

Toivo Kuula -laulukilpailu järjestetään jälleen Alavudella elokuussa 2021. Kilpailun tarkoitus on edistää säveltäjä Toivo Kuulan musiikillista perintöä ja etsiä uusia tulkintoja säveltäjän laulutuotannolle. Kilpailu tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden tuoda esiin taitojaan suomalaisen laulukirjallisuuden tulkkeina ja se tarjoaa myös näkyvyyttä aikamme säveltäjien teoksille. Alavudella kolmatta kertaa järjestettävä laulukilpailu on tarkoitettu ammattilaulajille ja kokeneille laulajille. Alkukilpailu toteutettiin nauhakarsintana. Välierä on lauantaina 7.8.2021 klo 11-19 Alavuden kirkossa. Loppukilpailu on 8.8.2021 klo 14 alkaen Alavuden kirkossa. Päätapahtumapaikkana on Alavuden kirkko, jonka akustiikka tukee parhaiten vaativia Kuula-tulkintoja. Säveltäjä Toivo Kuula on perimätiedon mukaan syntynyt Alavudella Vehkakosken kylässä. Alavuden kaupunki on järjestänyt valtakunnallisen Toivo Kuula-laulukilpailun elokuussa 2012 ja 2016. Saman niminen kilpailu on järjestetty kerran aikaisemmin, vuonna 1987, Vantaalla. Tuolloin järjestävä taho oli KuulaKamari-säätiö ja Vantaan kaupunki.

TOIVO TIMOTEUS KUULA

syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavuden Vehkakoskella. Ajan tavan mukaan hänen äitinsä, Susanna (o.s. Vehkakoski), synnytti esikoisensa lapsuudenkodissaan. Toivon Kuulan isä, Matti Taikinamäki, oli kotoisin naapuripitäjästä Töysästä. Poikansa syntymän aikoihin hän oli Vaasan varuskunnassa töissä. Matti Taikinamäki nimettiin Kuulaksi hänen astuessaan armeijan leipiin. Hän toimi myöhemmin mm. lestadiolaissaarnaajana. Perheessä oli 8 lasta, joista 4 kuoli pienenä.

TOIVO KUULAN ENSIMMÄISET MERKITTÄVÄT

yksinlaulut Tuijotin tulehen kauan ja Suutelo syntyivät keväällä 1907 samaan aikaan viulusonaatin kanssa. Seuraavan talven aikana Kuula sävelsi pianotrion sekä yksinlaulut Kesäyö kirkkomaalla ja Epilogi. Ne kuultiin hänen sävellyskonsertissaan 7.10.1908 yhdessä pianotrion ja viulusonaatin kanssa. Konsertti oli suuri menestys ja arvosteluissa katsottiin jopa, että Kuulan edellä oli enää Jean Sibelius.

toivo kuula

Toivo Kuula -kilpailuorganisaatio, kilpailutoimisto

Alavuden kaupunki, Torikatu 4, 63300 ALAVUS

info@toivokuula.fi

Hallinto

Anu Katajamäki

anu.katajamaki@alavus.fi

040 573 4912

Kilpailun taiteellinen johtaja

Sirkka Lamminen

sirkka.lamminen@uniarts.fi

040 1810 704