Uutiset

Tutustu Alavuden kaupunkikeskustan strategiseen suunnitelmaan

24.10.2022

Visualisointi Alavuden kaupunkikeskustan kehityssuunnitelmasta, arkkitehti Aura Pajamo Muuan Oy.

Alavuden kaupungin keskustakehittämisen hanke on edennyt suunnitellusti. Kaupunkikeskustan strategisen suunnitelman luonnos on nyt valmistunut.

Keväällä toteutetusta asukaskyselystä saatiin tietoa Alavuden kaupunkikeskustan käyttötottumuksista ja asukkaiden toiveista. Vastauksista nousseita toiveita on pyritty mahdollisimman monipuolisesti toteuttamaan nyt julkaistavassa suunnitelmaluonnoksessa.

>> Katso tästä Alavuden kaupunkikeskustan kehittämisen oma sivu.

Strategisen suunnitelman luonnos esittelee kehityshankkeessa toteutettuja analyysimateriaaleja ja Alavuden kaupunkibrändiä. Johtavana ajatuksena on ollut palvelujen parantaminen keskusta-alueella, ja pyrkimys hyödyntää reittiä rantaan tuomaan esille keskustan ainutlaatuinen sijainti lähellä järveä.

”Kehittämissuunnitelmassa on haluttu tuoda järven rannan vehreys luontevaksi osaksi keskustakortteleita. Suunnitelmassa on panostettu keskusta-alueen viihtyisyyteen muun muassa viherrakentamista ja katupuita lisäämällä. Lisäksi suunnitelmassa on erilaisia ulkoiluun ja oleskeluun sopivia paikkoja, kuten uusi Alavuden tori”, kertoo arkkitehti Aura Pajamo Muuan Oy:stä.

Suunnitelmassa on määritelty torin sijainti uudestaan asioinnin sujuvuuden lisäämiseksi.

”Nyt esiteltävä strategisen suunnitelman luonnos mahdollistaa palvelutason parantamisen kauttaaltaan keskusta-alueella. Kun asiointi- ja liikennevirrat on mietitty harkitusti koko keskusta-alueella, niin se luonnollisesti lisää yrittäjille mahdollisuuksia kasvattaa ja kehittää palvelujaan”, toteaa hankkeen hankejohtaja Tommi Heikkinen WasaGroupista.

Lisäksi suunnitelmassa on otettu huomioon liikenneturvallisuuden parantaminen, autolla liikkumisen sujuvoittaminen sekä kävely- ja pyöräilymahdollisuuksien lisääminen.

”Liikennesuunnitelmassa on liikenneympyröiden avulla lisätty merkittävästi liikenneturvallisuutta ja turvattu Sote-keskuksen potilaskuljetuksia. Samalla on sujuvoitettu kaikkien keskustan käyttäjien liikkumista. Keskustan suunnittelussa on huolehdittu pidempiaikaisen pysäköinnin ja asiointipysäköinnin mahdollisuuksista”, kertoo liikennesuunnittelija Jouni Ikäheimo WSP Finland Oy:stä.

Keskustan kehittämishankkeen kehityssuunnitelmasta ensimmäisenä konkreettisena kohteena etenee Sote-keskus, joka tulee sijaitsemaan keskustakorttelissa. Sen vaikutus tulee näkymään koko kaupungin elinvoimassa. Uuden Sote-keskuksen vaikutusalue on hyvin laaja, sillä se palvelee Alavuden, Kuortaneen, Ähtärin ja Soinin asukkaita.

”Keskusta-alueen kehittäminen kumppanien kanssa on osoittanut etunsa myös joustavana tapana edetä. Kun kaupunkikeskustan kehittämishanketta käynnistettiin, meillä oli tietynlainen aikajana mielessä, mutta Sote-uudistus toi uuden järjestyksen edistettäviin hankkeisiin nostamalla Sote-keskuksen ensimmäiseksi toteutettavaksi kohteeksi”, sanoo Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Hankkeen seuraavat vaiheet

Vuoden alussa käynnistynyt Alavuden keskustakehittämisen hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Strateginen kehityssuunnitelma valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä alkuperäisessä aikataulussaan.

Kehittämistyötä on tarkoitus jatkaa, ja seuraavaksi ensi vuoden puolella tehdään kaavarunko koko keskusta-alueelle. Alueen kaavarunko on tärkeää toteuttaa, koska alueella ei ole oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Kaavarunko tulee helpottamaan tulevia hankkeita, sillä sen johdosta pystytään aikanaan joustavammin tai nopeammin toteuttamaan jatkovaiheiden rakentamista.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää:

Alavuden kaupunki, Liisa Heinämäki, kaupunginjohtaja, puh. 050 409 0830, liisa.heinamaki@alavus.fi

Muuan Oy, Aura Pajamo, arkkitehti, puh. 050 66481, aura.pajamo@muuan.fi

WasaGroup Oy, Tommi Heikkinen, hankejohtaja, puh. 040 0564 718, tommi.heikkinen@wasagroup.fi

WasaGroup Oy, Juha Rajamäki, hankekehityspäällikkö, puh. 050 465 9626, juha.rajamaki@wasagroup.fi

WSP Finland Oy, Jouni Ikäheimo, liikennesuunnittelu, puh. 040 737 0537, jouni.ikaheimo@wsp.com



Takaisin

Viimeisimmät

03.04.2024

Huhti-toukokuun uutiskirje

Lue lisää

03.04.2024

Suruliputus Vantaan kouluampumisen johdosta keskiviikkona 3.4.2024

Lue lisää

27.03.2024

Alavus perusti Taito Etelämäen stipendirahaston

Lue lisää