Arabian maitokannukokelma


Taidekeskus Harrissa on esillä 500 kappaletta aitoja Arabian maitokannuja eri aikakausilta.

Kannut on kerännyt ja ne omistaa alavutelainen keräilijä Kauko Välimäki.  Välimäen suhde maitokannuihin on kehittynyt vuosikymmenien aikana. Lähes neljäkymmentä vuotta sitten hän pisti talteen ensimmäiset kannut ja siitä lähtien niitä on kertynyt melkoinen määrä.

- Aloin kerätä maitokannuja, kun maito meni pussiin. Maitokannut jäivät silloin tavallaan pois käytöstä, hylättiin tarpeettomina. Sitä ennen maitokannuja oli joka taloudessa, ne olivat välttämättömiä. Maitokannu oli arkinen käyttöesine.

Maitokannuissa Välimäkeä kiehtoo niiden muoto. Kannut ovat taideteoksia. Keräilijä löytää kannuja lähes mistä vain. Moni käytöstä pois jätetty kannu on heitetty jonnekin romuläjään tai jäänyt takapihalle lojumaan. Sieltä se on sitten jälleen etsitty päivänvaloon. Maitokannujen keräilijöitä on paljon, lukumäärää tuskin tietää kukaan.

Kaukon kokoelma on mittava ja laadukas, samanlaista ei löydy koko Suomesta. Kannut ovat erittäin hyväkuntoisia ja ne edustavat monipuolisesti eri aikakausia.

Lisää Kaukon keräämiä kannuja pääset näkemään Teknologiakeskus Fasadissa, vain noin 500 m päässä Harrista. Siellä sijaitsee Kaukon kannukokoelman toinen, myös 500 kappaleen osa. Nämä kannut ovat kaikki erilaisia. Kannut sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja niitä pääsee ihailemaan arkisin virastoaikoina.
Töysä-talolle (Rantatie 2, 63600 Töysä) on asetettu näkyviin 250 kappaleen kannukokoelma keväällä 2019.

Taidekeskus Harrin kokoelma nähtävissä Harrin aukioloaikoina, sekä sopimuksen mukaan Välimäen esittelemänä.