Arabian maitokannukokelma

Alavuden kaupungin omistama 1250 kpl Arabian maitokannukokoelma on tällä hetkellä nähtävänä kokonaisuudessaan Taidekeskus Harrissa.

Kannut on kerännyt alavutelainen keräilijä Kauko Välimäki.  Välimäen suhde maitokannuihin on kehittynyt vuosikymmenien aikana. Lähes neljäkymmentä vuotta sitten hän pisti talteen ensimmäiset kannut ja siitä lähtien niitä on kertynyt melkoinen määrä.

- Aloin kerätä maitokannuja, kun maito meni pussiin. Maitokannut jäivät silloin tavallaan pois käytöstä, hylättiin tarpeettomina. Sitä ennen maitokannuja oli joka taloudessa, ne olivat välttämättömiä. Maitokannu oli arkinen käyttöesine.

Maitokannuissa Välimäkeä kiehtoo niiden muoto. Kannut ovat taideteoksia. Keräilijä löytää kannuja lähes mistä vain. Moni käytöstä pois jätetty kannu on heitetty jonnekin romuläjään tai jäänyt takapihalle lojumaan. Sieltä se on sitten jälleen etsitty päivänvaloon. Maitokannujen keräilijöitä on paljon, lukumäärää tuskin tietää kukaan.

Kaukon kokoelma on mittava ja laadukas, samanlaista ei löydy koko Suomesta. Kannut ovat erittäin hyväkuntoisia ja ne edustavat monipuolisesti eri aikakausia.