Ajankohtaista maaseutupalveluissa

Kevään 2022 päätukihaku 

Kevään 2022 päätukihaku on parhaillaan menossa. Voit jättää tukihakemuksen Vipu-palvelussa tai paperilomakkeella. Lomakkeita saa maataloustoimistoista tai tulostamalla Ruokaviraston nettisivuilta.Tukihaun viimeinen päivä on keskiviikkona 15.6.2022.

Jos hallintaasi on tullut uusia lohkoja tai vuokrasopimus on päättynyt ja uusittu, tulee tarkistaa, onko tehtävä myös tukioikeuksien siirto. Tukioikeuksien siirtoa varten tarvitaan lomakkeet 103B ja 103A. Siirtohakemukset tulee tehdä ja palauttaa maataloustoimistoon 15.6.2022 mennessä.

Vipussa voi tehdä ja lähettää käsiteltäväksi peruslohkomuutoksia, joita ovat peruslohkojen yhdistäminen ja jako sekä uusien raivattujen lohkojen luonti. Lohkomuutokset kannattaa tehdä Vipu-palvelussa 15.5.2022 mennessä, jolloin varsinaisen tukihakemuksen voi tehdä lopullisilla hyväksytyillä peruslohkoilla.

Jos teet hakemuksesi yhteydessä peruslohkojen rajakorjauksia, tulee hakemus tehdä hyvissä ajoin ennen viimeistä hakuviikkoa. Rajakorjauksella ei saa lisätä korvauskelvotonta alaa. Korvauskelpoinen ala ei saa myöskään vähentyä, eli rajakorjauksella ei voi poistaa pinta-alaa muuhun käyttöön. Kaikki rajakorjaukset tarkistetaan ja mikäli ne hylätään, joutuu tukihakemuksen tehdä uudelleen. Tällaiset muutokset täytyy tehdä lohkomuutoksina eikä rajakorjauksina.

Tukioikeuksien siirtolomakkeita sekä muita lomakkeita allekirjoitettuina voi toimittaa meille myös postitse tai jättämällä niitä eTuurin takapihalla olevaan Alavuden kaupungin Maaseutupalvelujen postilaatikkoon tai Ähtärin kaupungintalon ulkopuolella olevaan postilaatikkoon maaseutupalveluille osoitettuna. 


Hevoseläimen pitäjän ja pitopaikan rekisteröinti

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia, jotka pitävät vähintään yhtä hevoseläintä kuten hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä niiden risteytyksiä muuleja ja seepra-aaseja. Lomakkeita eläintenpitotoiminnan ja eläinten pitopaikan rekisteröintiä varten saa kuntien maaseututoimistosta tai Ruokaviraston nettisivuilta. Mikäli et ole vielä jättänyt kyseisiä ilmoituksia, jätä ne ensi tilassa kunnan maaseututoimistoon. 

Kasvinsuojeluaineiden käyttäjäkoulutuksia ja -tutkintoja sähköisesti seuraavasti:

ProAgrian kautta voit suorittaa kasvinsuojeluaineiden käyttäjäkoulutuksia ja -tutkintoja sähköisesti (hinta 50 € + alv 24%). Lisätietoja löytyy ProAgrian tapahtumasivulta:

https://etela-pohjanmaa.proagria.fi/tapahtumat/sahkoinen-kasvinsuojelututkinto-13675

Koulutusmateriaalia kasvinsuojelututkintoon löytyy Tukesin sivuilta linkistä:

http://www.tukes.fi/kasvinsuojelu/story.html

Muistutus viljavuustutkimuksista

Ympäristökorvauksen ehtojen mukaan viljavuustutkimus on otettava viljelyksessä olevista pelloista viiden vuoden välein. Näytteitä on otettava vähintään 1 näyte peruslohkoa kohti, jos peruslohko on yli 0,5 ha. Jos peruslohko on suurempi kuin 5 ha, on otettava 1 näyte jokaista alkavaa 5 ha kohti. Peruslohkoilla, jotka ovat 0,5 ha tai tätä pienempiä, voi käyttää samaa viljavuusnäytettä kuin viereisillä lohkoilla. Yksittäisiltä peruslohkoilta, jotka ovat 0,5 ha tai tätä pienempiä, on otettava näyte tai käytettävä typpilannoituksessa runsasmultaisten maiden arvoja ja fosforilannoituksessa hyvän viljavuusluokan mukaisia arvoja. Viljavuustutkimuksissa tarvittavia purkkeja ja lähetteitä saa maataloustoimistosta.

 

 

 

Yhteystiedot

Maaseutupäällikkö
Hanna Murtomäki-Kukkola
Puh. 040 724 8606
hanna.murtomaki-kukkola@alavus.fi

Alavus eTuuri
Tuurinkyläntie 2, 63610 Tuuri

Avoinna ma-pe klo 9.00-15.00