Keskustan kehittäminen


Alavuden kaupungin keskustassa on meneillään kokonaisvaltainen kaupunkikehittäminen. Hanke käynnistyi joulukuussa 2021 ja jatkuu usean vuoden ajan maankäytön suunnittelusta toteutussuunnitteluun asti. Tavoitteena on kehittää keskusta-alueen kaupunkiympäristöä, tuoda uutta elinvoimaa keskustaan ja keskittää asiakasvirtoja maisema-arvot huomioiden sekä alueen asukkaiden, toimijoiden ja yrittäjien ajatuksia kuunnellen. Kehityssuunnitelmissa tarkastellaan maankäyttöä kokonaisuutena pitkälle tulevaisuuteen.

Kaupungin kehittämiskumppani hankkeessa on WasaGroup, jonka mukana yhteistyöhön tulevat Muuan Oy, WSP Finland Oy sekä Tuohex Capital.

Tältä sivulta löydät Alavuden keskustan kehittämiseen liittyvät keskeiset raportit, luonnokset ja päätökset.


Palautekyselyyn saatiin laadukkaita ja harkittuja kommentteja

Suunnitelmaluonnoksiin liittyvä kyselylomake oli avoinna 6.11.2022 saakka. Kiitos kaikille vastanneille!

Kyselyyn saatiin yhteensä 55 vastausta. Yleisesti suunnitelmia pidettiin hyvinä ja toteuttamiskelpoisina ja palautetta saatiin eri ikä- ja käyttäjäryhmiltä. Kehityskohteisiin tartuttiin jo kommentointiaikana.

”Palautteista saatiin monipuolisia näkemyksiä keskustan kehittämisestä ja eri käyttäjille tärkeistä asioista. On ollut hieno havaita uudistamisen ja kehittämisen halu, ja vahva kannatus palvelujen kokoamiselle hyvin ihmisten ulottuville”, kuvailee kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Lue koko tiedote tästä
Julkaistu 20.12.2022


Kaupunkikeskustan strategisen suunnitelman luonnos

Alavuden kaupunkikeskustan kehityssuunnitelman luonnos 19-10-2022

• Tutustu kehityssuunnitelman luonnokseen tästä [pdf]


Alavuden kaupunkikeskustan kehittämissuunnitelman kartta_päivitetty 21.10.2022

• Katso kehityssuunnitelmaan liittyvä kartta isommassa koossa tästä [pdf]


Keskustan kehittämisen konsepti

Kaaviokuva Alavuden kaupunkikeskustan kehittämisen periaatteista.
Klikkaa kuva isommaksi tästä
Kaavio kuvaa keskustan kehittämisen periaatteita. Keskusta-aluetta kehitetään kortteli kerrallaan. Liikennejärjestelyt parantavat liikenneturvallisuutta sekä viihtyisyyttä. Suunnitelman tarkoituksena on säilyttää nykyiset palvelut ja tuoda lisää arjen asiointipalveluita sekä matkailun palveluita keskusta-alueelle.

Alavudenjärven rannan alueiden kehittäminen

Visiosuunnitelma Alavudenjärven rannan alueiden kehittämisestä.
Klikkaa kuva isommaksi tästä
Alavudenjärven rannan alueita kehitetään. Yhteys keskustakortteleista rantaan muuttuu luontevammaksi ja keskustakortteleista on suora näkymä järvelle. Rannan tuntumaan sijoitetaan uudisrakentamista, kuten asuntoja ja hotellin laajennus. Ranta on virkistyksen ja leikin paikka, ja sinne on suunniteltu leikkipuistoa ja ulkokuntosalia vesiaktiviteettien lisäksi.

Keskustan palvelukorttelin rakentaminen

Visiosuunnitelma Alavuden kaupunkikeskustan kehittämisestä. Etualalla uusi palvelukortteli, joka sisältää sotekeskuksen.
Klikkaa kuva isommaksi tästä.
Uusi palvelukortteli, joka sisältää sotekeskuksen, on alueen maamerkki ja näyttävin rakennus. Palvelukorttelin yhteyteen rakennetaan pysäköintikansi. Linja-autot pysähtyvät Kuulantiellä, ja pysäkkien paikkoja tutkitaan siten, että ne palvelevat sotekeskusta parhaiten. Sotekeskuksen kainaloon sijoittuu uusi, vehreä toriaukio.


Palautekysely

Suunnitelmaluonnoksiin liittyvä kyselylomake oli avoinna 6.11.2022 saakka. Kiitos kaikille vastanneille! Tiedotamme tuloksista, kun olemme saaneet käytyä ne läpi.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää:

Alavuden kaupunki
Liisa Heinämäki
kaupunginjohtaja
puh. 050 409 0830
liisa.heinamaki@alavus.fi

Muuan Oy
Aura Pajamo
arkkitehti
puh. 050 66481
aura.pajamo@muuan.fi

WasaGroup Oy
Tommi Heikkinen
hankejohtaja
puh. 040 0564 718
tommi.heikkinen@wasagroup.fi

WasaGroup Oy
Juha Rajamäki
hankekehityspäällikkö
puh. 050 465 9626
juha.rajamaki@wasagroup.fi

WSP Finland Oy
Jouni Ikäheimo
liikennesuunnittelu
puh. 040 737 0537
jouni.ikaheimo@wsp.com