Koronaviruksen tuomia muutoksia varhaiskasvatukseen

Hallitus päätti neuvottelussaan 29. huhtikuuta purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet terveysviranomaisten arvion pohjalta. Takaisin normaalitilanteeseen siirrytään 14. toukokuuta alkaen hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien, seuraavia THL:n antamia ohjeita noudattaen:

1. Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen.

2. Riskiryhmään kuuluvat

Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, palata kouluun tai varhaiskasvatukseen. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille.

3. Muuta huomioitavaa

Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun tai varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Omia leluja ei toistaiseksi tuoda varhaiskasvatukseen.

Lue lisää Koronasta THL:n sivuilta.

VARHAISKASVATUKSEN MUUTOKSIA 1.4.-31.5.2020

1. Muutokset varhaiskasvatusmaksuihin

Päikyssä tehtyjen kyselyiden vastausten pohjalta varhaiskasvatusmaksut peritään seuraavasti:

Jos vastasit kyselyihin, että lapsesi EI TARVITSE hoitoa

- 1.4.2020 alkaen Päikyn kyselystä siirtyy laskutukseen tieto, että näiltä päiviltä tehdään päiväkohtainen maksualennus. Hoitomaksua ei siis kerry näiltä päiviltä, jos lapsesi ei käytä hoitopaikkaa ja olet sen Päikyn kyselyiden kautta ilmoittanut.

- mikäli tilanne muuttuu ja lapsesi tarvitseekin hoitopaikkaa, ota välittömästi yhteyttä omaan aluepäällikköön

Jos vastasit kyselyihin, että lapsesi TARVITSEE hoitoa 

- varhaiskasvatus laskutetaan normaalisti

- mikäli lapsi tarvitsee varhaiskasvatusta huomattavasti vähemmän, tuntiporrasta voidaan muuttaa. Muistathan, että tuntiporrasmuutokset voidaan tehdä aina täyden kalenterikuukauden alusta. Tulosta ja täytä muutoskaavake ja lähetä se oman alueen aluepäällikölle Muutos ilmoituslomakkeelle pääset tästä.

- mikäli tilanteenne muuttuu ja lapsi ei tarvitsekaan hoitopaikkaa, ilmoita tästä välittömästi omalle aluepäällikölle.

2. Muutoksia varhaiskasvatusyksiköiden aukioloissa

Varhaiskasvatusyksiköistä ovat kiinni 13.5.2020 saakka.

Päiväkoti Huvikumpu

Vääpelin ryhmis

Tusan ryhmis

Hakojärven ryhmis

Aseman ryhmis

Muutama perhepäivähoitaja

KAIKKI MUUT YKSIKÖT OVAT AVOINNA

Hoitotarve tilannetta 14.-31.5.2020 alkaen kysytään Päikyssä. Kysely sulkeutuu 3.5.2020, jonka pohjalta arvioidaan suljettujen yksiköiden avaamiset uudelleen. Tiedotamme mahdollisista yksiköiden avaamisista niitä perheitä, joita avaaminen koskee.

Hoitotarvetta 1.6. alkaen selvitetään toukokuun alkupuolella omalla kyselyllä. Näiden vastausten pohjalta suunnittelemme varhaiskasvatuksen kesäpäivystyksen.

Ota yhteyttä!

Päiväkoteja koskevat varhaiskasvatusmuutokset
sekä keskustan ryhmikset ja perhepäivähoito
Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö
Sari Karhukorpi puh. 0400 964871

Töysän alueen, Aseman ja kylien
ryhmikset ja perhepäivähoito
Vs. varhaiskasvatuksen aluepäällikkö
Terhi Kaunisto puh. 040 826 0692

Varhaiskasvatuksen toimistosihteeri
Tiina Yritys puh. 040 662 3684