Uutiset

Puistotoimi tiedottaa kurtturuusun poistosta

06.10.2021

Kaupungin keskustasta poistetaan kurtturuusua. Poistoalueena välikaistat, kaupungin vuokrayhtiöt, kiinteistöt ja puistot.

Jalkakäytävillä työskentelee raskaita työkoneita, joten pyydämme asukkaita varovaisuuteen.

Lisätiedot:
Sanna Karhu
sanna.karhu@alavus.fi, puh. 040 066 8106.

Tietoa kurtturuususta:
Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji (Kansallinen vieraslajiluettelo)

Kurtturuusun Rosa rugosa –laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on säädetty kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa –lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä. Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022 alkaen.

Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Tämä koskee esimerkiksi siirtolapuutarhoja, maanteiden tiealueita (ks. laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 5 §), yksityispihoja ja yleisiä alueita (kuten puistot ja uimarannat) eli tavanomaisia omistajiensa tai haltijoidensa käytössä ja hoidossa olevia alueita. Kurtturuusun esiintyminen tällaisella alueella on perusteltua katsoa lajin kasvattamiseksi riippumatta siitä, onko kyse varsinaisesti lajin aktiivisesta ylläpidosta vai pelkästään sen passiivisesta sietämisestä. Koska kasvattaminen on kiellettyä, tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä asetuksessa tarkoitettu kurtturuusulaji alueeltaan.

Laji lisääntyy ja leviää sekä kasvullisesti mm. juurakon palasista että siemenistä. Uusille kasvupaikoille se leviää pääasiassa lintujen mukana niiden syysmuutolla. Sekä kiulukat että siemenet kelluvat vedessä ja voivat siten ajelehtia veden mukana uusille paikoille. Muista ruusuista poiketen kurtturuusu on erittäin hyvin sopeutunut vesilevintään.

Ruusun hävittäminen ohjeet
Kiinnitettävä erityistä huomioita kurtturuusua sisältävän kasvijätteen ja maa-aineksen hävittämiseen. Juurakot ja sen palat kannattaa ensin seuloa pois maa-aineksen seasta. Kotikompostiin ei pidä laittaa kiulukoita tai siemeniä, sillä ne eivät todennäköisesti tuhoudu. Pieniä määriä kurtturuusun kiulukoita, siemeniä, juurakoita ja juuren palasia on mahdollista tarvittaessa hävittää polttokelpoisen sekajätteen mukana.

Takaisin

Viimeisimmät

03.04.2024

Huhti-toukokuun uutiskirje

Lue lisää

03.04.2024

Suruliputus Vantaan kouluampumisen johdosta keskiviikkona 3.4.2024

Lue lisää

27.03.2024

Alavus perusti Taito Etelämäen stipendirahaston

Lue lisää