Uutiset

Tietoa ja ohjeita Ukrainan tilanteeseen liittyen

07.03.2022

Ukrainan sotatila aiheuttaa huolta ja varautumista laajasti yhteiskunnassamme. Tässä kootusti tietoa ukrainalaisten auttamisesta, ja Kuntaliiton suosittamia varautumistoimia kunnille. Tämä sivu päivittyy tilanteen jatkuvasti muuttuessa.

Ukrainalaisten auttaminen

Tilapäinen suojelu

Euroopan neuvosto on 4.3.2022 hyväksynyt tilapäisen suojelun käyttöönoton vuodeksi sodan seurauksena Ukrainasta pakenevien henkilöiden joukoittaisen maahantulon vuoksi. Suomeen tulevat ukrainalaiset pääsevät vastaanottopalveluiden piiriin kuten turvapaikanhakijat pääsisivät, ja heillä on oikeus majoitukseen, toimeentuloon, koulun käyntiin, päivähoitoon ja terveydenhuoltoon. Lisäksi heillä on välitön oikeus työntekoon.

Maahanmuuttovirasto Migri toivoo, että yksityishenkilöiden vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista ilmoitetaan. Tämä on tärkeää palvelujen järjestämiseksi.

Maahanmuuttovirasto on 3.3.2022 ottanut käyttöön ilmoituslomakkeen, johon pyydetään tietoa maahan saapuvista ukrainalaisista. Varaudu ilmoittamaan seuraavat tiedot:

  • Kuinka monta ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita vain henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita lomakkeella ihmisten henkilötietoja.
  • Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
  • Aikovatko henkilöt oleskella Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa?
  • Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?

Linkki: https://link.webropolsurveys.com/s/kuljetukset-suomeen


Jos et voi välittää tietoja ylläolevan linkin kautta, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00 ja tulevana viikonloppuna 5. – 6.3.2022 klo 10.00–15.00.

Mahdolliset yksityismajoitukset

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottokeskustoiminnasta (VOK). Tilapäisen suojelun perusteella Ukrainasta saapuvilla on oikeus asuntoon. Asuminen voidaan järjestää myös yksityismajoituksessa.
Mikäli Alavuden alueella on yksityishenkilöitä, jotka ovat tarjonneet / voivat tarjota asuntoa sotaa paenneille ukrainalaisille, pyydetään siitä ilmoittamaan kaupungille oheisella lomakkeella. Kaupunki ilmoittaa tiedot kootusti VOK:n käyttöön. Linkki lomakkeeseen https://link.webropolsurveys.com/S/458C316CA8F0DE22


Keräykset ja lahjoitukset
Eri hyväntekeväisyysjärjestöt organisoivat apua rajalle, ja näitä voi tukea rahallisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut, että tavaralahjoituksia on saapunut jo paljon. Suuret määrät tavaraa kuormittavat auttajia. Resursseja ei kannata sitoa käytettyjen vaatteiden lajitteluun tai varaamalla säilytystiloja tavaransäilytykselle, sillä niitä voidaan tarvita väliaikaismajoitukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee auttamaan lahjoittamalla rahaa vakiintuneiden organisaatioiden kautta. Avustusjärjestöt huolehtivat, että apu menee perille ja myös avun käyttöä valvotaan.

Alavudelle saapuneita voi auttaa esimerkiksi välittämällä lasten vaatteita Vaatepankin kautta, tai eri tavoin seurakuntien kautta.

Alavuden kaupunki on lahjoittanut rahallista tukea Etelä-Pohjanmaan kuntien yhteiseen keräykseen.

Yhteystietoja Alavudella:

  • Alavuden seurakunta: Mirjami Majuri, 050-5636087, mirjami.majuri@evl.fi
  • Alavuden Helluntaiseurakunta: Jukka Mäkelä, 041-4382580
  • Vaatepankki: Mirjami Majuri, 050-5636087, mirjami.majuri@evl.fi

Kansallisia järjestöjä:
SPR katastrofirahasto: https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa…/…
Unicef: https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/…
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR: https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency
Pelastakaa lapset: https://www.pelastakaalapset.fi/…/kampanj…/ukrainan-kriisi/…
Kirkon Ulkomaanapu: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/

Kuntien varautuminen

Alavudella työskentelee Welcome2EP -hankkeen maahanmuuttokoordinaattori, joka voi auttaa paikkakunnalle asettuvien perheiden palveluiden ja viranomaistehtävien järjestämisessä.

Maahanmuuttokoordinaattori Maria Kaijankangas maria.kaijankangas@alavus.fi, p. 050 5700 111
Kuntaliitto on ohjeistanut kuntia varautumaan edellä kuvattuihin laajamittaiseen turvapaikanhakijoiden saapumiseen. Tähän liittyvät majoituksen lisäksi huoltovarmuus ruoka- ja terveydenhuollon osalta. Olemme myös kartoittaneet mahdollisuuksia tarjota palveluja EU:n tilapäisen suojelun päätöksen mukaisesti, kun kansallinen ohjeistus saadaan.

Tämän lisäksi kuntia on kehotettu päivittämään perusinfran huoltovarmuus, erityisesti kansainvälisten kauppapakotteiden tai muiden sotatilasta johtuvien häiriöiden vuoksi. Kaupungin oma vesi- ja lämpöhuolto voidaan turvata hyvin. Tietoliikennejärjestelmissä on varauduttu mahdollisiin häiriöihin.

Takaisin

Viimeisimmät

01.02.2023

Helmi-maaliskuun uutiskirje

Lue lisää

01.02.2023

Pääkirjastossa esillä Tuomo Hovilan taidetta

Lue lisää

26.01.2023

Kasvatustieteen opintoryhmä aloittaa Alavudella - infotilaisuus torstaina 2.2.2023 klo 16.30, osallistu verkossa tai Fasadissa!

Lue lisää