Päivärytmi ja rutiinit varhaiskasvatuksessa

Lapsi tuodaan ja haetaan hoitoon/hoidosta aina niin, että varhaiskasvatusyksikössä työskentelevä aikuinen huomaa, että lapsi on tuotu ja haettu. Eroitku on normaalia lapsen käytöstä. Erohetkeä ei kannata pitkittää, vaan tilanteessa huoltajan kannattaa toimia jämäkästi, kertoa lapselle, että iltapäivällä äiti/isä tulee hakemaan ja sanoa heippa. Itku laantuu yleensä nopeasti, kun vanhempi on poistunut tilanteesta. Muista myös aina ilmoittaa yksikköön aina, jos lastasi hakee joku muu kuin huoltaja. Varhaiaskasvatusyksikkö voi luovuttaa lapsen vain huoltajille tai huoltajan ilmoittamille henkilöille.


Ruoka-ajat ja allergiat
Aamupala tarjotaan lapselle klo 8-8.30, lounas klo 11- 12, välipala klo 14-15, päivällinen klo 18-18.30, iltapala klo 19.30-20. Allergioista tulee toimittaa lääkärintodistus varhaiskasvatuspaikkaan sekä varhaiskasvatustoimistoon. Periaatteena ruokailussa on, että kaikkea ruokaa maistellaan. Lasta ei pakoteta hoitopaikassa syömään, mutta avustetaan tarvittaessa syöttämällä tai muulla tavoin.


Päivälepo
Ryhmässä olo rasittaa alle kouluikäistä lasta. Lapsen kehityksen kannalta päivälepo on jokaiselle lapselle tärkeä. Varhaiskasvatuksessa jokainen lapsi rauhoittuu päivänaikana päivälevolle. Päivälevon aika on hoitopaikoissa klo 12- 14.30. Lepohetki muodostuu usein yhteisestä satu- tai lauluhetkestä ja sen jälkeen levätään vuoteissa hetki hiljaa ja rauhassa. Nukkumispakkoa ei ole. Mikäli lapsi ei nukahda, voi lapsi hetken kuluttua nousta ylös leikkimään. Mikäli lapsi nukahtaa, ei häntä herätetä kesken, vaan annamme hänen nukkua rauhassa. Lapsi voi ottaa päivittäin hoitoon mukaan unilelunsa/turvariepunsa.

Pukeutuminen, vaatteiden nimikointi
Lapsella tulee olla varhaiskasvatuksessa sisä- ja ulkovaatteet erikseen. Varavaatteita tulee olla riittävästi (vähintään yksi kuiva vaatekerta). Hoitoyksiköissä ulkoillaan 2-3 t/pv, joten huomio, että lapsellasi on lämpimät ja säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Muistattehan päivittää hoitolaukun sisällön vuodenaikojen vaihtelujen mukaan. Saman päivän aikana saatetaan tarvita monenlaista vaatetta. Vaatteiden tulee olla käyttövaatetta, joilla lapsi saa mennä ja touhuta vapaasti ja joissa ei likaantuminen haittaa. Lapsen vaatteet kannattaa nimikoida, jotta vältytään parhaiten vaatteiden sekaantumiselta. Huoltajien velvollisuuksiin kuuluu toimittaa päivähoitoon myös lapsen tarvitsemat vaipat.