Alavuden kaupungin talousarviossa haetaan talouden tasapainoa eteenpäin katsoen
04.12.2023
Tulevat vuodet ovat kuntataloudessa haasteellisia ja tämä näkyy myös Alavudella. Sote-uudistus on muuttanut kuntien rahoitusasemaa ja talouden asetelmat ovat hyvin erilaiset kuin aiemmin. Kuntien rakenteissa ja sen myötä käyttötaloudessa keskeisin kokonaisuus on sivistyspalvelut. Alavuden kaupungin talousarvion valmistelu on tänä syksynä ollut erityisen haastavaa ja kaupunginhallituksen ja valtuuston eri tilaisuuksissa sekä kaupungin toimialoilla on tehty kovaa työtä etsien säästöjä ja keinoja, joilla alijäämää saataisiin katetuksi ja talous tasapainoon.
Valmistelluilla toimenpiteillä turvataan palvelut
Alavuden kaupunginhallituksen valtuustolle esittämässä vuoden 2024 talousarviossa on negatiivinen suunta, mutta yhteisillä toimilla on onnistuttu merkittävästi vähentämään alijäämää.
"Alijäämää on katettavana sen verran paljon, että se tulee väistämättä näkymään ympäristössä ja palvelutasossa jonkin verran. Kaikkien tavoitteena on tietysti, että asukkaiden palvelut pysyisivät laadukkaina ja mahdollisimman hyvällä tasolla. On kuitenkin selvää, että rakenteelliset uudistukset ja toiminnan muutokset ovat tarpeen tulevina vuosina myös ikärakenteen muutoksen vuoksi", kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki toteaa.
Alavuden kaupungin taloudelle vuosi 2024 on erityisen vaikea johtuen sote-uudistuksen vuoksi merkittävästi vähenevistä valtionosuuksista ja verotuloista. Lisäksi kasvaneet kustannukset ja heikentyneet rahoitustuotot vaikuttavat talouteen negatiivisesti. Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 13.11.2023 veroprosentin noston 8,61 prosentista 9,6 prosenttiin. Tämä lisää vuoden 2024 verotuloja noin 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi yhteistyössä on suunniteltu toteutettavia säästötoimenpiteitä koko kaupungin tasolla.
"Tiedämme, että niin kaupungin päättäjät, henkilöstö kuin kuntalaisetkin ymmärtävät, miten poikkeuksellisessa tilanteessa elämme. Vastuullisella ja aktiivisella talouden hoitamisella sekä kompromisseja tehden pärjäämme," Heinämäki jatkaa.
Investointien taso laskee suunnitelmallisesti
Alavuden kaupunki varautuu hyvinvointialueen sote-keskuksen rakentamiseen ja on tehnyt valmisteluja mahdollistaakseen hankkeen hyvän etenemisen. Viime vuosina tehtyjen investointien keskittyessä jäteveden puhdistamoon, Kunto-Lutran remonttiin ja Tervanallen laajennukseen, vuoden 2024 investoinnit kohdistuvat infran ylläpitoon ja uudistamiseen, sisältäen asemakaavan ja keskusta-alueen kaavarungon mukaiset infra- ja liikennejärjestelyt.
Sote-keskus ja sen yhteyteen suunnitellut kaupungin toimitilat eivät muodosta kaupungin investointia, eikä kaupungilta edellytetä niiden rakennusaikaista rahoitusta. Näin ollen investointimäärä putoaa olennaisesti ja mikäli maailmantalous kehittyy suotuisampaan suuntaan, myös kaupungin lainamäärän kasvu saadaan taittumaan.
Työllisyys vahvana painopisteenä
Alavuden työttömyysaste on pysynyt alhaisena, mutta heikentymisen mahdollisuus on näkyvissä. Vuoden 2025 alusta voimaan tuleva työllisyyspalveluiden uudistus korostaa kaupungin vastuuta työttömyyden pitkittyessä ja työllisyyden palvelut ovatkin yksi vuoden 2024 kehityskohteista. Alavus on mukana kymmenen kunnan muodostamassa työllisyysalueessa (Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Kauhava, Kuortane, Lappajärvi, Lapua, Soini, Vimpeli ja Ähtäri), jonka organisoitumismuotona tulee olemaan tarkoitusta varten perustettu Kuntayhtymä Kymppi. Uudistus on merkittävä ja tuo lisää mahdollisuuksia edistää alueen työllisyyttä ja elinvoimaa.
Lisätiedot:
Liisa Heinämäki
kaupunginjohtaja
Alavuden kaupunki
puh. 050 409 0830
liisa.heinamaki@alavus.fi
Tarja Tohni
talousjohtaja
Alavuden kaupunki
puh. 040 661 9905
tarja.tohni@alavus.fi