Tiedote varhaiskasvatuksesta 21.9.2021

Rokotuskattavuuden noustessa koronaviruksen kierto väestössä vähenee ja muut hengitystievirukset yleistyvät jälleen, kun kontaktit lisääntyvät. Lasten oireilun syynä onkin useinmiten joku muu virus kuin korona. Testaamista on siksi syytä kohdentaa niihin tilanteisiin, joissa koronatartunnan mahdollisuus on suurentunut.
Vaikean koronavirustaudin riski on matala niillä lapsilla ja nuorilla:
- jotka ovet terveitä
- joiden perussairaus, esim. astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa
- jotka sairastavat diabetesta ilman merkittäviä lisäsairauksia
Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, jotka tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä. Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan tulee ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on perussairautensa vuoksi seurannassa.

OKM ja THL ovat laatineet suosituksen opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Sen mukaan:

1. Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei tulla oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Varhaiskasvatukseen ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita. 

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi THL:n suosituksen mukaan seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsen ei voi kuitenkaan osallistua varhaiskasvatukseen ja perheen ulkopuolisia kontakteja tulee muutenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottuneet.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, lapsen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi palata varhaiskasvatukseen vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tarttuvuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jos oireet jatkuvat, on syytä hakeutua koronatestiin.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi osallistua varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

THL:N SUOSITUSTEN MUKAISESTI, ALLE 12-VUOTIAS TULEE VIEDÄ KORONATESTIIN SEURAAVISSA TILANTEISSA:
- jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
- lapsella on oireita ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
- lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

2. Riskiryhmään kuuluvat

Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä valtaosalla niistä lapsista, joilla on jokin pitkäaikaissairaus. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille. Hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua varhaiskasvatukseen. Riskiryhmään kuuluvien on erityisen tärkeää huolehtia rokotussuojastaan kansallisen ohjeistuksen mukaisesti.

3. Muuta huomioitavaa

Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatusyksikön alueella tulee välttää. Lapsen ja perheen mahdollisuus tutustua varhaiskasvatuksen toimintaan järjestetään väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden. 

Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään erityisesti erilaisissa siirtymissä ja ruokailun yhteydessä sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttöinen nenäliina, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suu suojataan kyynärtaipeella.

Lapselle tärkeän lelun (turva-/unilelu) saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

Lisätietoa: OKM:n suosistus ja THL:n Lapset ja koronavirus-sivu

Kuussoten ja Kuusiolinnan koronaohje

Lapset ja covid-19 -koronavirus

Voitte olla aina tarvittaessa yhteydessä Alavuden pääterveysaseman kiirevastaanottoon (06 25257612) Siellä hoitaja arvioi oireet ja koronatestin tarpeellisuuden.