Tiedote varhaiskasvatuksesta 4.8.2020

THL ja OKM ovat antaneet elokuun alussa suosituksen opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Sen mukaan:

1. Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita ja koronavirustartuntaa ei ole poissuljettu testillä. Oireisten on syytä hakeutua herkästi koronavirustestiin.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Syysflunssien ja influenssa-aallon alkaessa toivomme vanhemmilta tarkkaa harkintaa lapsen hoitokuntoisuudesta. Puolikuntoiselle lapselle varhaiskasvatuspäivä on raskas, eikä poikkeusjärjestelyjä pystytä tekemään. Lapsi voi tulla hoitoon, kun hän kykenee ja jaksaa osallistua varhaiskasvatuspaikan normaaliin toimintaan, myös ulkoiluun.

2. Riskiryhmään kuuluvat

Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla, eikä sen riski ole lisääntynyt terveillä eikä niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus on hoitotasapainossa. Hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua kouluun tai varhaiskasvatukseen. Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille.

3. Muuta huomioitavaa

Käsihygieniasta huolehditaan edelleen tehostetusti. Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun tai varhaiskasvatukseen sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään erityisesti erilaisissa siirtymissä ja ruokailun yhteydessä sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.

Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.

Lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

Lue lisää suosituksesta OKM:n sivuilta.