Uutiset

Kerää roskat reitiltäsi, Miljoona roskapussia -kampanja on jälleen käynnissä!

29.04.2024


Yle jatkaa tänä keväänä Miljoona roskapussia -kampanjaa, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään roskia ympäristöstä. Kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2023. Alavuden kaupunki on mukana kampanjan kumppanina yhdessä yli 200 kaupungin tai kunnan kanssa.

Kampanja alkoi 15.4. ja kestää 5.6.2024 saakka.

Kampanjan tarkoituksena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia, vähentää välinpitämättömyyttä roskaamista kohtaan sekä havahduttaa ihmiset näkemään roskien määrä. Kampanja on näkyvästi esillä Ylen eri kanavilla ja ohjelmissa. Kampanjan virallisena kummina toimii Mikko ”Peltsi” Peltola.

Tehdään yhdessä Alavudesta siisti!

Kampanjan aikana Suomen kunnat leikkimielisesti kisailevat kerättyjen roskapussien määrässä. Roskia keräämällä ja merkkaamalla kerättyjen pussien määrä Ylen laskuriin Alavuden kohdalle kerryttää Alavuden roskapottia. Ylen sivustolta näkee reaaliaikaisen roskapussitilanteen ja Alavuden sijoittumisen kisassa.

Alavuden kaupunki kannustaa ja haastaa kaikkia asukkaita, yhdistyksiä, seuroja, työyhteisöjä ja harrasteporukoita osallistumaan kampanjaan ja siistimään omaa lähiympäristöä!

- "Mikäpä Alavudelle sopisikaan paremmin kuin Miljoona-kampanja? Alavuden Tuuri on niistä jo tunnettu ja meillä on paljon aktiivisia toimijoita - niin yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä, jotka ovat jo aiempina vuosina näyttäneet hienoa esimerkkiä keräämällä roskia omilta asuinalueiltaan", toteaa Alavuden kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki.

Kampanjaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Tule siis mukaan yksin tai yhdessä perheen tai kaveriporukan kanssa! Myös asukkaiden yhteiset siivoustalkoot yleisillä alueilla, kuten teiden varsilla ja puistoissa, ovat mahdollisia.

Kerätyt roskat voi laittaa kaupungin julkisiin roska-astioihin. Julkisilta alueilta kerätyistä isommista roskamääristä tai isommista talkoista voi kampanjan aikana ilmoittaa kaupungin puistotoimelle.

>> Syötä kerättyjen roskapussien määrä ja seuraa Alavuden sijoittumista tästä!

Roskien ilmoittajan on ensin luotava itselleen Yle Tunnus, jotta roskapussien määrän voi ilmoittaa laskuriin. Ohjeet Yle Tunnuksen luomiseen löytyvät Ylen sivuilta https://yle.fi/aihe/yle-tunnus
Halutessasi voit myös ilmoittaa keräämiesi roskapussien määrän Alavuden kaupungille puh. 06 2525 1000, info@alavus.fi, josta ne ilmoitetaan laskuriin.

Miten osallistua kampanjaan?

  • Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
  • Lähde ulos – yksin tai porukalla!
  • Kerää roskia ympäristöstä
  • Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi. Roskat voi laittaa omaan sekajäteastiaan tai viedä Alavuden kaupungin kiinteistöjen jätesäiliöihin.
    Kaupungin puistotoimi voi myös hakea kerätyt roskat sovitusta paikasta arkipäivisin, kunhan hakemisesta on sovittu etukäteen. Kts. oheinen lomake.
  • Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Alavuden kohdalle osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
  • Haasta myös ystäviä, työkavereita ym. mukaan!

Kaupungin sekajäteastioita sijaitsee muun muassa seuraavien kiinteistöjen yhteydessä:

  • Alavus Fasadi/ Elinkeinotalo, jätekatos, Taitotie 1
  • Kaupungin puistovarikko, Kolistontie 15 B
  • Alavuden kirjasto/ Kulttuurikeskus, Järviluomantie 3
  • Alavuden lukio, Kirkkotie 12
  • Alakoulut Alavuden keskustassa sekä kylillä
  • Töysän Iivari, Wilskmanintie 1 B
  • Kunnan varasto, Lehtimäentie 201, Töysä
  • Töysä-talo, Rantatie 2
  • Pumptrack-rata, Toivontie 2, Tuuri
  • Tuurin junapysäkki, Onnentie 7, Tuuri

Olethan yhteydessä kaupungin puistotoimeen, jos näyttää siltä, että roskikset alkavat täytyä tai olette keränneet isomman määrän roskia tiettyyn paikkaan.

Roskapussin kokoa ei ole tarkasti määritelty. Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai vaikka pienempi hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään!

Hyvä käytännön vinkki on ottaa mukaan kaksi roskapussia; toiseen pussiin alumiini ja metalli, koska ne eivät kuulu sekajätteeseen.

Tapahtumat ja teemaan liittyvät tempaukset

Huom. koululuokat, työporukat, yhdistykset ja yhteisöt!

Kun järjestätte roskien keräämiseen liittyviä tapahtuma ja tempauksia, Alavuden kaupungin puistotoimi tarjoaa ryhmille roskapusseja ja -säkkejä sekä suojahanskoja.

Toivomme myös ennakkoon tietoa isommista kerätyistä roskamääristä, niin osaamme tyhjentää roskiksia tiheämmin tai noutaa roskat sovitusta paikasta.

Ota yhteyttä ja sovi roskapihtien lainaamisesta tai roskien noudosta:

Hämäläinen Marko, marko.hamalainen@alavus.fi, p. 040 737 2402 tai Annika Kalliosaari
annika.kalliosaari@alavus.fi, p. 050 4522 211 ja Töysä-Tuuri -alueella Minna Laine, minna.laine@alavus.fi, p. 050 476 9386.

Lisäksi jaamme tietoa järjestettävistä tempauksista mielellämme myös kaupungin kanavilla! Tälle sivulle kokoamme tietoa järjestettävistä tapahtumista sekä nostamme esiin kampanjaan aktiviisesti mukaan lähteneitä alavutelaisia toimijoita!

Kun julkaisette somessa kuvia osallistumisestanne kampanjaan, voitte käyttää tunnisteita #miljoonaroskapussia tai #MiljoonaRoskapussia sekä #alavudenkaupunki tai #visitalavus

Jos tägäätte postauksiinne Ylen Instagram-tilin, @yle, Yle voi nostaa julkaisunne omille alustoilleen!

Ilmoita Miljoona roskapussia -teeman tapahtumasta tai tempauksesta Alavudella!

Kerää porukka ja haasta mukaan osallistujia. Käytetään hetki luonnossa liikkumiseen ja roskien keräämiseen kodin tai työpaikan ympäristöstä, parkkipaikalta, leikkipuistosta tms. Voit ilmoittaa kätevästi sähköisellä lomakkeella järjestettävästä tempauksesta.

>> Klikkaa tästä ilmoitusomakkeelle!

Yle jatkaa tänä keväänä Miljoona roskapussia -kampanjan, jossa myös Alavuden kaupunki on mukana. Kampanja starttaa 15.4. ja kestää 5.6.2024 saakka.

Takaisin

Viimeisimmät

13.05.2024

Kirjastot suljettuna ja kirjastoauto poissa liikenteestä 20.5.

Lue lisää

10.05.2024

Varhaiskasvatusjohtajaksi Alavudelle 20 hakijaa – kymmenen haastatellaan

Lue lisää

02.05.2024

Alavuden talousjohtajaksi 22 hakijaa – haastatteluun etenee viisi

Lue lisää